Antena Meniu Search
x

Doug Ingle, solistul trupei rock Iron Butterfly, a murit la 78 de ani. Mesajul emoţionant al fiului

Doug Ingle, solistul şi organistul trupei rock americane Iron Butterfly, care a compus marele lor succes „In-a-Gadda-Da-Vida”, a murit la vârsta de 78 de ani, potrivit The Guardian.

de Redactia Observator

la 27.05.2024 , 15:44

- News.ro

Fiul său, Doug Ingle Jr, a făcut anunţul pe reţelele de socializare, scriind: „Îţi mulţumesc tată pentru că ai fost un părinte, profesor şi prieten. Amintiri pline de iubire preţioase pe care le voi purta tot restul zilelor mele mergând înainte în această călătorie a vieţii”

Doug Ingle a murit la 78 de ani

Născut în Nebraska, Ingle a fost crescut în San Diego, unde a format Iron Butterfly în 1966 şi a semnat cu Atlantic Records, care a lansat albumul de debut „Heavy” în 1968. Mai târziu, în acelaşi an, a apărut „In-a-Gadda-Da-Vida”, titlul său fiind o versiune distorsionată a cuvântului "în grădina Edenului", rostit de un Ingle în stare de ebrietate, care l-a scris în timp ce bea un galon de vin.

Articolul continuă după reclamă

Versiunea completă de 17 minute a cântecului a ocupat a doua jumătate a albumului cu acelaşi nume, care a stat 140 de săptămâni în topul albumelor din SUA şi s-a vândut în peste patru milioane de exemplare. O ediţie radiofonică de trei minute a ajuns, de asemenea, pe locul 30 în clasamentul single-urilor, relatează news.ro.

Pe acelaşi subiect

Ingle a mai lucrat la alte două albume de studio, iar albumul „Ball” din 1969 a fost cel mai bine clasat LP al trupei, pe locul 3 în SUA. A plecat în 1971, ceea ce a dus la despărţirea grupului.

După ce a câştigat milioane de dolari cu trupa şi a cumpărat o fermă de 600 de acri, printre alte proprietăţi, Ingle a recunoscut mai târziu: „Nu m-am implicat deloc la nivel de afaceri” şi s-a trezit cu datorii la US Inland Revenue Service. A administrat un parc pentru vehicule de agrement în Los Angeles la mijlocul anilor 1970, dar s-a întors la Iron Butterfly pentru diverse turnee până la o ultimă perioadă cu grupul pe la mijlocul anilor 1990.

„In-a-Gadda-Da-Vida” a devenit un punct de referinţă pop-cultural, apărând pe coloana sonoră a serialului „The Simpsons” şi inspirând coveruri cântate de Slayer, the Residents, High Contrast şi Boney M.

Ingle a fost ultimul membru supravieţuitor al formaţiei Iron Butterfly, după moartea toboşarului Ron Bushy, a basistului Lee Dorman şi a chitaristului Eric Brann între 2003 şi 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Doug Ingle, solistul trupei rock Iron Butterfly, a murit la 78 de ani. Mesajul emoţionant al fiului