Antena Meniu Search
x

Cum încearcă americanii disperaţi să evite un război total în Orientul Mijlociu. "Suntem SUA, pentru numele lui Dumnezeu. Dacă nu noi, atunci cine?"

Război Israel - Hamas. Liderii americani depun eforturi disperate pentru ca războiul Israelului împotriva Hamas și catastrofa civilă care se preconizează în Gaza să nu se transforme într-un conflict regional extins, care ar putea duce la o criză geopolitică și mai mare după atacurile de pe 7 octombrie, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 13:35

Cum încearcă americanii disperaţi să evite un război total în Orientul Mijlociu. "Suntem SUA, pentru numele lui Dumnezeu. Dacă nu noi, atunci cine?"
Joe Biden - Getty Images

În timp ce un al doilea portavion american se îndreaptă spre regiune, președintele american Joe Biden a declarat că sprijină Israelul în încercarea de a răzbuna cea mai întunecată zi a poporului din ultimii 50 de ani. Dar, a mai spus el, ulterior, ar fi "o mare greșeală" ca Israelul să ocupe din nou Gaza și a cerut revenirea la negocieri pentru un stat palestinian.

Comentariile președintele american au venit după un weekend plin de frustrare pentru cetățenii americani blocați la graniţa dintre Gaza și Egipt. Administrația Biden a încercat, fără succes deocamdată, să ușureze condițiile umanitare îngrozitoare în care se află civilii palestinieni fără pașapoarte străine care sunt prinși în atacurile aeriene israeliene necruțătoare.

Misiunea secretarului de stat Antony Blinken care a făcut un adevărat tur de forţă în Orientul Mijlociu arată că Statele Unite, în ciuda eforturilor de a se desprinde de regiune, au în continuare o poziție unică pentru a influența Israelul și agenți-cheie din lumea arabă într-un moment de mare pericol. Şi încă sunt dispuse să-și asume sarcina de a proiecta leadership în Orientul Mijlociu, în ciuda tulburărilor interne de la Washington, se arată în analiza CNN. 

Oficiali de la Casa Albă au spus clar că încercă cu disperare să păstreze speranța unui Orient Mijlociu remodelat şi a unei normalizări a legăturilor diplomatice între Israel şi Arabia Saudită, ameninţate acum de atacurile Hamas. Sarcina SUA de a balansa o criză care se extinde rapid este extrem de complexă, iar unele dintre obiectivele sale se bat cap în cap: de exemplu, dorința Israelului de a distruge Hamas pentru totdeauna ar putea duce la pierderi de vieți omenești atât de mari încât îi va îndepărta pe aliații arabi ai Americii.

Pe acelaşi subiect

"Există riscul ca acest conflict să escaldeze, să fie deschis un al doilea front și să fie implicat Iranul"

"Discutăm cu israelienii despre întregul set de întrebări, pentru a ne asigura că este în siguranță și că palestinienii nevinovați care trăiesc în Gaza pot avea o viață demnă, securitate și pace și în viitor" a spus la CNN consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan. Sullivan a avertizat, de asemenea, că războiul dintre Israel și Hamas ar putea fi doar începutul. "Există riscul ca acest conflict să escaldeze, să fie deschis un al doilea front în nord și, bineînțeles, să fie implicat Iranul", a mai spus el la CBS.

Comentariile sale au venit pe măsură ce a ieşit la iveală amploarea unei adevărate tragedii umanitare în Gaza, regiune săracă și dens populată. Oficialii ONU avertizează asupra condițiilor infernale din Fâşie după opt zile de bombardamente israeliene care au ucis peste 2.700 de palestinieni, ca răspuns la atacul al brutal al Hamas care a dus la moartea a 1.400 de oameni în Israel.

Philippe Lazzarini, comisar al Agenției Națiunilor Unite, a avertizat cu privire la o lipsă severă de apă, electricitate, alimente și medicamente. Sute de mii de oameni din Gaza au fugit din zonele nordice după ordinul de evacuare dat de Israel, dar granița de sud cu Egiptul rămâne închisă. "Gaza este sugrumată iar aparent lumea și-a pierdut umanitatea. Dacă ne uităm la problema apei, știm cu toții că apa este viață, Gaza rămâne fără apă, deci Gaza rămâne fără viață”, a spus Lazzarini.

Israelul susţine că încearcă să atenueze suferința civililor și dă vina pe Hamas, grup militant susținut de Iran, care și-a amplasat lansatoarele de rachete în zone urbane aglomerate și în tabere de refugiați. Israelul acuză Hamas că se ascunde în spatele civililor iar Hamas a cerut civililor să ignore avertismentele de evacuare a nordului Fâşiei Gaza. 

Antony Blinken a făcut un adevărat ocol al Orientului Mijlociu care a inclus opriri în Israel, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Egipt și Bahrain. El a spus duminică, de la Cairo, că întreaga regiune este hotărâtă să prevină ca atacurile Hamas să se transforme într-un război regional mai mare. Blinken se va întoarce luni în Israel pentru noi consultări. Israelul l-a invitat şi pe Joe Biden în țară pentru discuții cu premierul Benjamin Netanyahu. Ambele părţi iau în considerare invitaţia, scrie CNN, citând surse.

Dar posibilitatea ca președintele să viziteze o zonă de război și să-și pună în joc prestigiul personal în această etapă este plină de complicații, mai arată analiza. Washingtonul merge pe muchie de cuţit: îşi arată sprijinul de neclintit pentru dreptul Israelului de a încerca să distrugă Hamas, dar vrea și să atenueze consecinţele grave pe care viitoarea ofensivă le va avea asupra civililor, urmărindu-şi, în același timp, propriile interese de a elimina o situație care ar putea forța SUA să se arunce înapoi în Orientul Mijlociu.

Srategie multidimensională a SUA

Blinken a explicat strategia multidimensională a SUA. "Nu cred că puteam fi mai clari decât am fost, atunci când vine vorba de securitatea Israelului, susţinem Israelul", a spus el la Cairo. Dar "contează felul în care Israelul face asta. Trebuie să o facă într-un mod care să afirme valorile comune pe care le avem pentru vieţile omeneşti și demnitatea umană, luând toate măsurile de precauție posibile pentru a evita rănirea civililor", a mai avertizat el.

Înaltul diplomat american a transmis, de asemenea, un mesaj mai larg de descurajare, adăugând că "nimeni nu ar trebui să facă nimic care ar putea arunca gaz pe foc. Cred că este foarte clar." Au existat semne de succes modest la solicitările SUA în numele civililor palestinieni către Israel, duminică, când Blinken a promis că se va deschide punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt.

Cairo a închis frontiera invocând lipsa controalelor și teama pentru siguranța convoaielor de ajutor care intră în teritoriul bombardat. La punctele de control de pe partea Egitptului s-au aglomerat ajutoare umanitare. Și Sullivan a spus la CNN că, în timp ce oficialii israelieni și egipteni sunt dispuși să permită evacuarea cetățenilor americani din Gaza prin Rafah, Hamas împiedică operaţiunea. 

Sullivan a mai spus că Israelul a fost de acord să reia aprovizionarea cu apă în Gaza, o concesie confirmată de oficialii israelieni, dar despre care oficialii din Gaza au spus că nu poate fi verificată, deoarece electricitatea necesară pentru pomparea apei nu a fost restabilită.

Cum ar putea exploda războiul din Israel într-un nou dezastru în Orientul Mijlociu

Teama de escaladare este legată de ofensiva terestră israeliană în interiorul Fâşiei Gaza, care ar putea duce la lupte grele cu Hamas și la un bilanţ îngrozitor în rândul civililor. Experții se tem că scenele cu civili prinși în mijlocul luptelor i-ar putea provoca la noi violențe pe palestinienii din Cisiordania. Şi ar putea determina Hezbollah, o altă grupare islamistă din Liban, să lanseze mii de rachete spre orașele israeliene, deschizând un al doilea front de război.

Hezbollah este mult mai puternic decât Hamas, iar Israelul a avertizat că va lansa un contraatac distrugtor în Liban dacă grupul intensifică atacurile de la graniță. Un dublu atac asupra Israelului, de către Hezbollah și Hamas, două grupări proxy ale Iranului, ar putea duce, de asemenea, la represalii israeliene la adresa Iranului, crescând riscurile implicării SUA pentru a-și proteja aliatul Israelul. Trimisul Iranului la Națiunile Unite a avertizat sâmbătă pe rețelele de socializare că, dacă atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza nu se opresc, "situația ar putea scăpa de sub control și ar putea ricoşa consecințe de amploare".

Pentru Statele Unite, există riscul ca un conflict mai larg să ducă la atacuri din partea grupurilor teroriste ale milițiilor susținute de Iran la adresa soldaţilor rămaşi în Irak și Siria, angajaţi în misiuni de a combate gruparea ISIS. 

O înfricoșătoare ofensivă terestră israeliană în Gaza ar reduce, de asemenea, puterea diplomatică pe care state arabe-cheie, precum Arabia Saudită și Egiptul, o au pentru a detensiona situația. Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, de exemplu, a cerut "ridicarea imediată a asediului asupra Fâşiei Gaza" când s-a întâlnit duminică cu Blinken și a criticat "atacarea civililor, distrugerea infrastructurii și întreruperea utilităţilor esențiale".

Joe Biden a pus bazele pentru o apărare a Israelului, arătându-şi sprijinul total și prin contactele personale repetate cu Netanyahu după atacurile Hamas. Dar, totodată, a creat un spațiu politic pentru ca SUA să limiteze efectele grave ale unei operațiuni  nemiloase a Israelului în Gaza, aşa cum este aşteptat, și să mențină în viață eforturile regionale de pace pe termen lung. 

Un război major în Orientul Mijlociu ar întinde resursele SUA

Având în vedere complexitatea situației și trauma creată de atacul Hamas în Israel, nu este sigur că actul de echilibristică al preşedintelui american este unul sustenabil. Dar trebuie să încerce această strategie, deoarece un război major în Orientul Mijlociu ar întinde resursele SUA și mai mult. Washingtonul oferă deja un colac de salvare de mai multe miliarde de dolari Ucrainei și ar putea lăsa impresia unui haos global care ar putea dăuna candidaturii lui Biden la alegerile de anul viitor.

Președintele SUA a spus duminică într-un interviu în emisiunea "60 Minutes" de la CBS că SUA sunt capabile să sprijine atât Israelul, cât și Ucraina și că nu au altă opţiune decât să intervină pentru că "noi suntem națiunea esențială". "Suntem Statele Unite ale Americii, pentru numele lui Dumnezeu, cea mai puternică națiune din istorie, nu din lume, din istoria lumii", a spus Biden. "Putem avea grijă de ambele și să ne menținem apărarea internațională generală". "Dacă nu o facem noi, atunci cine?", a adăugat el. 

Efortul lui Biden de a obţine mai mult ajutor pentru ambele ţări este complicat de haosul din Camera Reprezentanților, paralizată de eșecul Partidului Republican, divizat, de a alege un nou speaker. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a scris duminică pe Twitter că SUA trebuie să trimită Israelului sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra. Democratul conduce o delegație americană ajunsă la Tel Aviv - care îl include și senatorul republican Mitt Romney din Utah. Delegaţia a fost dusă în adăposturi după pornirea sirenelor antiaeriene care anunţau un atac cu rachete al Hamas.

În Israel pluteşte în aer sentimentul că ceva rău urmează să se întâmple, în timp ce palestinienii din Gaza se pregătesc de atacuri și mai necruțătoare. Sute de mii de rezerviști israelieni sunt gata să intre în Gaza. În acest timp, la Washington, administrația de la Casa Albă va prezenta miercuri senatorilor un briefing complet secret despre situația din Israel. 

Săptămâna pare să înceapă cu sentimentul pesimist că, oricât de rea este situația, este pe cale să se înrăutățească şi mai tare.  Aaron David Miller, un veteran al negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, susţine că ofensiva israeliană va fi lansată în câteva zile și va fi una agonizantă, dar și-a exprimat speranța că în cele din urmă ar putea apărea progrese diplomatice.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi interesat recent de modalităţi de refinanţare a creditului?

Observator » Stiri externe » Cum încearcă americanii disperaţi să evite un război total în Orientul Mijlociu. "Suntem SUA, pentru numele lui Dumnezeu. Dacă nu noi, atunci cine?"