Antena Meniu Search
x

Jurnalişti din Ecuador, "reduşi la tăcere" cu USB-uri explozive. Procurorii au deschis o anchetă pentru terorism

Procurorii din Ecuador au deschis o anchetă pentru terorism după ce cinci jurnalişti de la diferite redacţii din ţară au primit plicuri care conţineau dispozitive explozive, informează CNN. 

de Aura Trif

la 09.04.2023, 15:28

- Shutterstock

Trei dintre plicuri au ajuns în redacțiile posturilor de televiziune Ecuavisa, Teleamazonas și TC Televisión, în timp ce alte două plicuri adresate postului de radio EXA FM și jurnalistului Carlos Vera au putut fi interceptate, a declarat luni ministrul de Interne al țării, Juan Zapata.

"Acesta este un mesaj absolut clar de a reduce la tăcere jurnaliştii care au fost puternici în felul lor şi de a reduce la tăcere mass-media", a spus Zapata, care a condamnat actele şi a confirmat că o anchetă aprofundată este în desfăşurare.

Parchetul din Ecuador a declarat că a deschis o anchetă privind terorismul în urma diferitelor atacuri. În comunicatul transmis se precizează că s-au strâns destule dovezi de la instituțiile media care au primit plicuri care conțin dispozitivele, iar toate dispozitivele vor fi incluse într-o singură anchetă din cauza asemănărilor dintre ele.

Dispozitivul exploziv, un stick de memorie

Pe acelaşi subiect

Luni, jurnalistul Lenin Artieda de la televiziunea Ecuavisa TV a suferit răni ușoare atunci când a introdus un stick de memorie care conținea un dispozitiv exploziv în computerul său, relatează presa într-o notă publicată pe site-ul său. Explozia nu a rănit pe nimeni altcineva și nici nu a provocat daune materiale redacției, din orașul Guayaquil, sudul Ecuadorului.

Tot luni, TC Televisión a primit un plic care conținea un exploziv, adresat jurnalistului Mauricio Ayora, potrivit ministrului de Interne al Ecuadorului Zapata. Postul a spus că plicul nu a fost deschis.

Un al treilea plic care conținea explozivi a sosit joia trecută la redacția Teleamazonas din capitala Quito, adresat prezentatorului și producătorului executiv Milton Pérez, dar nu a fost livrat până luni, a confirmat Pérez pentru CNN.

Guvernul îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştii

Un al patrulea plic, adresat jurnalistului Miguel Rivadeneira de la postul de radio EXA FM, nu a ajuns la destinație deoarece a fost interceptat luni la un serviciu de livrare de colete din Quito, potrivit EXA FM.

Ultimul plic adresat lui Carlos Vera a fost interceptat de aceeași companie de livrare de colete din Guayaquil, potrivit ministrului Zapata.

După ce a aflat despre atacul asupra Ecuavisa, guvernul ecuadorian a declarat într-un comunicat că "respinge categoric toate tipurile de acte violente comise împotriva jurnaliştilor sau a presei". Mario Cuvi, viceministrul guvernanței, și-a exprimat solidaritatea cu jurnaliștii. "Tot sprijinul nostru pentru mass-media în fața acestor amenințări la adresa libertății de exprimare", a scris el pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Jurnalişti din Ecuador, "reduşi la tăcere" cu USB-uri explozive. Procurorii au deschis o anchetă pentru terorism