Antena Meniu Search
x

Lagarde: "Europa nu trece prin niciun fel de situaţie de tipul ”Marea demisie”, care are loc în SUA"

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat vineri, într-o intervenţie online la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Europa nu trece prin niciun fel de situaţie de tipul ”Marea demisie”, observată în SUA, rata de angajare de pe piaţa muncii fiind apropiată de cea anterioară pandemiei de Covid-19, transmite CNBC, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 22.01.2022, 07:16

Lagarde: "Europa nu trece prin niciun fel de situaţie de tipul ”Marea demisie”, care are loc în SUA"

“Când mă uit la piaţa muncii, nu trecem prin niciun fel de situaţie de tipul Marea demisie, iar datele referitoare la rata de participare pe piaţa muncii sunt foarte apropiate de nivelul pre-pandemic”, a afirmat Lagarde la evenimentul Agenda Davos, moderat de CNBC. Lagarde a mai spus că este improbabil ca inflaţia din zona euro să urce la nivelurile observate în Statele Unite.

Nivelurile imflaţiei din zona euro au ridicat semne de întrebare legate de politica monetară a BCE, aceasta fiind în urma băncilor centrale din Statele Un ite şi Marea Britanie în privinţa normalizării politicii. Inflaţia din zona euro a atins în decembrie un nou maxim de 5%, în mare parte din cauza creşterii preţurilor energiei în Europa.

Milioane de americani au renunţat în ultimele luni la locurile lor de muncă

Lagarde a apărat vineri politica BCE, argumentând că Europa nu are problema de cerere excesivă pe care o au Statele Unite. Cererea din Statele Unite este în prezent cu 30% pestte nivelul anterior pandemiei, în timp ce în zona euro ”se află aproximativ la nivelul anterior pandemiei”.

”Consider că aceşti doi factori, dacă îi analizăm cu atenţie, arată clar că nu înaintăm cu aceeaşi viteză, fiind improbabil să înregistrăm acelaşi intensificări ale inflaţiei care au loc pe piaţa americană”, a spus şefa BCE. Milioane de americani au renunţat în ultimele luni la locurile lor de muncă, în căutarea unor salarii mai mari şi a unor condiţii de muncă mai bune. Mişcare a fost numită ”Marea demisie”.

Inflaţia core din SUA, care nu inclus factori considerabili vulnerabili la volatilitate, este de 5,5%, comparativ cu 2,6% în zona euro, a mai spus Lagarde. BCE a anunţat luna trecută că va reduce achiziţiile lunare de obligaţiuni, dar s-a angajat că continue politica relaxată fără precedent şi în 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Lagarde: "Europa nu trece prin niciun fel de situaţie de tipul ”Marea demisie”, care are loc în SUA"