Antena Meniu Search
x

Video Negocieri cruciale Rusia - Ucraina joi. Ce ar putea primi Kievul dacă acceptă condiţiile Moscovei

Războiul Rusia - Ucraina a ajuns în ziua 14. De la ameninţări cu bombe nucleare, la acuzaţii cu arme biologice. Rusia susţine că Ucraina se pregătea să elibereze agenţi patogeni periculoşi precum antrax sau ciumă. Statele Unite recunosc existenţa unor laboratoare de cercetare în Ucraina, dar spun însă că această retorică a Moscovei e doar un mod cinic de a justifica invazia Ucrainei. Joi ar putea fi ziua decisivă pentru acest conflict.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 20:04

Vezi și

Pentru câteva ore, ucrainenii au crezut că vor primi ceea ce au cerut încă de la începutul invaziei ruse: avioane de luptă. Polonia a anuţat seara trecută că le pune la dispoziţie toate avioanle MIG 29. Dar nu direct, le predă americanilor la baza din Germania. "Noi suntem pregătiţi să cedăm întreaga noastră flotă de avioane de luptă la (n.r. baza militară) Ramstein, dar nu suntem pregătiţi să facem aceste mişcări de unii singuri, pentru că, am mai spus, nu suntem parte a acestui război", a declarat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. 

Avioane de luptă trimise în Ucraina, în subordinea SUA. Pentagonul consideră "neviabilă" propunerea Poloniei

În cele 14 zile de război, o parte dintre cele pe care le aveau au fost distruse în bombardamente şi le e tot mai greu să ţină piept asaltului. Speranţele s-au năruit rapid. Oferta polonezilor i-a luat prin surprindere pe americani, asta deşi în urmă cu două zile chiar şeful diplomaţiei americane declara că discută cu Polonia să le cedeze ucrainenilor avioane de luptă. Pentagonul spune că un astfel de transfer nu este viabil, dar va continua discuţiile cu Polonia. La rândul ei, Germania a anunţat că nu vrea ca de pe teritoriul ei să fie transferate avioane de luptă către Ucraina

"Este decizia suverană a Poloniei. Noi nu ne-am opus în niciun fel ca Polonia să transfere avioane Ucrainei, (...) dar sunt o groază de provocări, inclusiv cum aceste avioane pot fi transferate din Polonia în Ucraina. Corect? Deci, vor zbura într-acolo? De unde vor pleca? Unde vor ateriza?", se întreabă Jen Psaki, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Ajutorul, interpretat de Rusia drept declaraţie de război din partea NATO

Principala îngrijorare este legată de faptul că un astfel de ajutor va fi văzut de Rusia ca o declaraţie de război din partea unui stat NATO, iar Kremlinul a ameninţat deja că va pedepsi militar orice ţară care ajută Ucraina. Este şi motivul pentru care Occidentul refuză să impună "no-fly zone" deasupra Ucrainei. În tot cazul, astfel de decizii trebuie aprobate de toate statele membre NATO. Ucrainenii s-ar bucura să primească orice. Reiese şi din apelul prin care Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutor în faţa Parlamentului britanic: "Avem nevoie de ajutorul vostru, de ajutorul lumii civilizate.  (...) Vă rugăm, declaraţi această ţară (n.r. Rusia) stat terorist şi vă rog asiguraţi-vă că cerul Ucrainei este sigur"

Criza din Ucraina se agravează. Kremlinul dă vina pe Kiev pentru declanşarea haosului

Situaţia pentru Ucraina devine din ce în ce mai dificilă de la o oră la alta. Ruşii atacă pe toate fronturile. Acum, ca să justifice atacarea unui stat suveran, susţin că au dovezi că armata Kievului urma să atace regiunea separatistă Donbas. "Documente secrete ale Gărzii Naţionale ucrainene au intrat în posesia armatei ruse. Aceste documente confirmă faptul că regimul de la Kiev pregătea o operaţiune ofensivă în Donbas, în martie 2022", afirmă Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al MInisterului rus al Apărării. 

Rusia acuză Ucraina că produce arme biologice

O altă linie de propagandă este aceea că Ucraina adăposteşte 30 de laboratoare biologice care lucrau în programe ale Pentagonului pentru a produce arme biologice, mai exact agenţi patogeni extrem de periculoşi, precum cei care provoacă antrax, ciumă sau holeră. "Este evident că în urma operaţiunii militare speciale, Pentagonul a început să manifeste îngrijorări serioase cu privire la experimentele biologice secrete descoperite pe teritoriul ucrainean. Documentele confirmă că în biolaboratoarele ucrainene din apropierea Rusiei au fost dezvoltate componente pentru armele chimice", spune Igor Konashenkov

SUA recunosc existenţa unor laboratoare de cercetare biologică în Ucraina

Într-o declaraţie care pare să le dea apă la moară ruşilor, americanii recunosc că Ucraina are laboratoare de cercetare biologică, fără a face alte precizări. Ştiu şi că ruşii se vor folosi de asta pentru a încerca să justifice alte atacuri asupra statului vecin.

"Ucraina are laboratoare de cercetare biologică pentru care, de fapt, acum suntem foarte îngrijoraţi că trupele ruse, forţele ruse, ar putea încerca să preia controlul asupra lor. Aşa că lucrăm cu ucrainenii să vedem cum putem preveni ca acele materiale de cercetare să cadă în mâinile trupelor ruse", a declarat Victoria Nuland, asistent al Secretarului de Stat al SUA. "Sunt convins că ştiţi că aparatul de propagandă rusă publică deja tot felul de informaţii despre cum au descoperit un complot al ucrainenilor, de eliberare a armelor biologice în ţară, în coordonare cu NATO. Dacă va avea loc un incident sau un atac biologic în Ucraina, aveţi vreo îndoială că nu vor fi ruşii la originea lui?", întreabă Marco Rubio, senator SUA. Iar Victoria Nuland răspunde: "Nu am niciun dubiu, domnule senator, şi este o tehnică clasică a ruşilor să învinovăţească pe alţii pentru ceea ce plănuiesc chiar ei să facă". 

Negocieri Rusia - Ucraina în Turcia

Acesta este climatul, deloc prietenos, în care mâine ar trebui să aibă loc cele mai importante negocieri de pace de la debutul invaziei ruse. Miniştrii de Externe din cele două state aflate în război urmează să se întâlnească în Turcia"Vom vedea dacă el (n.r. Serghei Lavrov) vine în Antalya. Voi merge şi eu acolo. Ne vom aşeza (n.r. la masa negocierilor) şi vom vorbi", spune Dmitro Kuleba, ministrul de Externe din Ucraina.  

Presa din Israel: Întâlnire decisivă pentru soarta Ucrainei

Întâlnirea ar putea decide soarta Ucrainei, crede presa din Israel, care a aflat informaţii din culisele întâlnirii premierului Naftali Bennett cu Vladimir Putin. Potrivit jurnaliştilor, Rusia va pune pe masă aceleaşi pretenţii: neutralitatea Ucrainei, recunoaşterea independenţie regiunii separatiste Donbas şi a apartenenţei Crimeei la Rusia. Dacă nu acceptă, conflictul va continua, iar preţul va fi unul mare pentru Ucriana: zeci de mii de morţi şi pierderea independenţei.  

"Noi, în Israel, am avut porţia noastră de războaie şi pot să vă spun un lucru. E foarte uşor să porneşti un război, dar foarte dificil să îl închei. Iar la faţa locului (n.r. în Ucraina), lucrurile nu arată bine. Este imporant să înţelegem că, dacă liderii lumii nu acţionează rapid, poate fi mai rău. Vorbim despre nenumăraţi morţi, distrugerea totală a Ucrainei, milioane de refugiaţi", a declarat Naftali Bennett, premierul Israelului.    

Tot presa din Israel susţine că în culise se negociază şi o alternativă la NATO pentru Ucraina: un pact prin care Statele Unite, Turcia, Rusia, dar şi statele vecine Ucrainei să îi ofere în scris garanţii de securitate Kievului, în schimbul neutralităţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Negocieri cruciale Rusia - Ucraina joi. Ce ar putea primi Kievul dacă acceptă condiţiile Moscovei