Video Zelenski, gata de compromis privind Crimeea, Donbass şi NATO. Joi are loc o întâlnire crucială pentru pace
Preşedintele Ucrainei spune că este dispus să ajungă la un compromis cu Rusia, în ceea ce priveşte statutul peninsulei Crimeea şi a regiunii separatiste Donbass. Volodimir Zelenski nu mai vede viitorul ţării sale nici alături de NATO. Spune că Alianţa este prea preocupată să se teamă de un conflict cu Rusia şi nu vrea ca ţara să fie ajutată din milă.
Cele două delegaţii s-au întâlnit, departe de ochii lumii, în rezervaţia naturală "Belovejskaia Puşcea", de la graniţa Belarusului cu Polonia. Şi, deşi veniseră să facă pace, s-au despărţit tot pe poziţii de război. "(n.r. Negocierile) nu merg prea bine. Vă spun sincer că aşteptările noastre de la aceste discuţii nu au fost satisfăcute, dar sperăm ca data viitoare vom putea face un pas semnificativ înainte. Vom continua discuţiile", a declarat Vladimir Medinski, negociator rus.
Cu atât mai mare a fost dezamăgirea în rândul ruşilor cu cât, spun că ei, veniseră cu actele pregătite, gata doar să fie semnate de partea ucraineană. "Avem deja gata înţelegeri concrete, proiecte şi alte propuneri. Speram că putem semna măcar protocolul pe subiectele convenite în principiu, dar partea ucraineană a luat toate aceste documente acasă pentru a le studia", a precizat Vladimir Medinski.
Negocieri Rusia - Ucraina. Ce îi cer ruşii lui Zelenski
Dar ce vor ruşii în schimbul păci este greu de acceptat pentru Ucraina. Pretenţiile scrise negru pe alb cer Kievului să depună armele şi să îşi ia gândul de la o aderare la NATO. Iar peste toate astea, să accepte şi pierderi teritoriale. Mai exact să recunoască că peninsula Crimeea este a Rusiei, dar şi independenţa regiunilor Doneţk şi Luhansk. Adică o capitulare atât militară, cât şi politică. "Sunt pregătit pentru un dialog. Nu suntem pregătiți pentru capitulare pentru că eu nu sunt așa, iar aici este vorba de oamenii care m-au ales", a anunţat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
- SUA interzic importul de petrol din Rusia. Joe Biden: "SUA susţine poporul ucrainean"
- Război Rusia - Ucraina, ziua 13 LIVE TEXT. Raport ONU: Cel puţin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, ucişi de la...
- Zelenski, dispus să discute cu rușii statutul regiunilor Donbas şi Crimeea: ”Sunt pregătit de dialog, nu de...
Preşedintele Ucrainei pare dispus la un compromis
În ce priveşte celelalte pretenţii ale Rusiei, pentru prima dată de când ţara sa a fost bombardată, Volodimir Zelenski pare dispus la un compromis în ceea ce priveşte statutul Crimeei şi al celor două regiuni separatiste. Cât despre o aderare la NATO, pare resemnat. "NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este teamă de chestiuni controversate și nu am vrut niciodată să fim o țară care primește ceva din milă. Nu vom fi acea țară și nu vreau să fiu acel președinte", susţine Zelenski.
Capcana coridoarelor umanitare. Civili atacaţi la Mariupol
Singurul punct asupra cărora cele două părţi păreau să se fi înţeles aseară erau coridoarele umanitare. Numai că, la lumina zilei, lucrurile au stat cu totul altfel. Convoiul cu civili din Mariupol a fost din nou atacat de ruşi. Analiştii cred că promisiunea asigurării unor coridoare umanitare este tot o armă de război, folosită de Rusia pentru a creşte sentimentul de nesigurnaţă în rândul ucrainenilor.
"Nu cunosc mulți ucraineni care doresc să caute refugiu în Rusia. Asta e ipocrizie. Nu este ceva serios. Este vorba de cinism moral şi politic. Ceva de nesuportat", afirmă Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
Macron: "Discuţiile cu Putin sunt dificile"
Toate speranţele de pace se leagă acum de ziua de joi, când ar urma să aibă loc prima întâlnire la nivel înalt de la începutul războiului. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, ar urma să se întâlnească în Antalya. Şansele ca această întâlnire să fie cea care pune capăt războiului lui Vladimir Putin sunt însă mici. "Discuţiile cu preşedintele Putin sunt dificile, pentru că azi el refuză încetarea focului. Rusia are o poziţie foarte simplă, aceea de a impune condiţii grele pentru Ucraina", crede Emmanuel Macron.
Preşedintele Ucrainei spune că liderul de la Kremlin este singurul care poate decide să pună capăt bombardamentelor, pentru că el este şi cel care le-a început, dar asta ar însemna ca Vladimir Putin să vrea să negocieze cu Ucraina, lucru pe care l-a refuzat până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰