Antena Meniu Search
x

Jerusalem Post: Zelenski poate întări independența Ucrainei, dar va trebui să plătească un preț mare. Versiunea „finală” a lui Putin

La trei zile după ce premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, mai multe detalii au început să iasă la iveală, scrie Jerusalem Post. Potrivit unor surse informate despre întâlnire, Rusia ar fi oferit o versiune „finală” a ofertei sale pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 11:05

Jerusalem Post: Zelenski poate întări independența Ucrainei, dar va trebui să plătească un preț mare. Versiunea „finală” a lui Putin
Vladimir Putin / Volodimir Zelenski - Profimedia

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, potrivit surselor. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelenski înainte de invazia rusă, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”, notează Jerusalem Post. Putin a ordonat forțelor armate ruse să oprească ofensiva - și să înceteze focul - pentru a aștepta decizia lui Zelenski, au spus sursele. Dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, va deveni realitate varianta înaintată de președintele francez Emmanuel Macron potrivit căruia „urmează ceea ce este mai rău ”.

În acel scenariu, Putin va ordona armatei sale să apese pedala și să schimbe fața Ucrainei. Zelenski nu ştie ce să aleagă, au spus sursele. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă, a devenit un Che Guevara perfect. Pe de altă parte, el știe foarte bine care a fost sfârșitul revoluționarului argentinian, scrie Jerusalem Post. 

Zelenski poate întări independenţa Ucrainei, dar va trebui să plătească un preţ mare, au spus sursele. Ar urma să fi forțat să renunțe la contestata regiune Donbas, să recunoască oficial dizidenții pro-rușii din Ucraina, să se angajeze că Ucraina nu va intra în NATO, să-și micșoreze armata și să-și declare neutralitatea. Dacă refuză propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri și există o mare probabilitate ca țara sa să-și piardă complet independența.

Potrivit surselor citate de Jerusalem Post, vizita premierului Bennett la Moscova nu a avut scopul de a media între părți și nici nu a fost făcută oficial o propunere de ”arbitraj”. Mai degrabă, guvernul israelian a încercat să-și facă o idee despre poziția lui Vladimir Putin, care este starea lui de spirit și care sunt liniile sale roșii pentru a le raporta Occidentului. Adevăratele negocieri au loc direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât spune Occidentul, potrivit surselor citate de Jerusalem Post.

Pe acelaşi subiect

Kievul nu ar fi transmis Occidentului ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu vrea să atenueze sentimentul de urgență la nivel mondial. În realitate însă, ucrainenii știu foarte bine care sunt pretențiile lui Putin și știu că vor fi nevoiți să ia o decizie dramatică în zilele următoare. Nimeni nu va face presiuni pe ucraineni, au mai spus sursele. Decizia este a lui Zelenski. Un lucru este însă cert: Putin este hotărât, iar complicațiile tot mai mari de la invazia începută pe 24 februarie nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu se poate întoarce din drum, așa că, cu cât războiul devine mai dificil și pierderile cresc, cu atât va fi mai presat să arate realizări reale. Impresia lăsată este că Vladimir Putin este la fel de hotărât ca întotdeauna, în ciuda faptului că previziunile unei victorii rapide în Ucraina s-au dovedit false.

Ce variantă are Volodimir Zelenski pentru a opri războiul din Ucraina

Potrivit AFP,  Zelenski a spus marți într-un interviu difuzat de postul american ABC că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO. Premierul israelian Naftali Bennett a zburat sâmbătă Moscova și s-a întâlnit cu Putin. De atunci, el a discutat de mai multe ori la telefon cu Putin, Zelenski, Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. Marți, Bennett a vorbit din nou cu Zelenski despre eforturile de încetare a focului și apoi l-a sunat pe Putin să-i transmită un mesaj de la președintele ucrainean. Kremlinul a confirmat că Putin l-a informat pe Bennett cu privire la rezultatele celei de-a treia runde de negocieri dintre Rusia și Ucraina în Belarus.

Această versiune este confirmată și de Axios care citează un înalt oficial israelian. Zelenski se află la o răscruce și trebuie să aleagă între două opțiuni: acceptă propunerea Rusiei, care este foarte dură, dar păstrează suveranitatea Ucrainei și oprește războiul. Respinge propunerea și riscă o escaladare gravă a războiului care s-ar putea sfârși într-o catastrofă pentru Zelenski și pentru Ucraina. Oficialii israelieni au spus că Israelul și alte țări occidentale nu vor presa Ucraina să aleagă o anumită cale. Dar și-au exprimat îngrijorarea că, dacă discuțiile eșuează, războiul va intra într-o fază nouă și mai violentă, propunerea lui Putin va fi retrasă de pe masă și revenirea la negocieri va fi imposibilă. Miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia se vor întâlni, joi, în Turcia, pentru prima dată de la începutul războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Jerusalem Post: Zelenski poate întări independența Ucrainei, dar va trebui să plătească un preț mare. Versiunea „finală” a lui Putin