Antena Meniu Search
x

Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare pentru a submina China în timpul pandemiei - Reuters

Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare în timpul pandemiei de COVID, arată o investigaţie Reuters. Scopul a fost acela de a discredita vaccinarea cu Sinovac, vaccinul produs de China, iar ţinta a fost publicul filipinez. SUA au încercat astfel să se răzbune pe Beijing care a dus la rândul său o companie de învinuire a Washingtonului pentru pandemie. Experții în sănătate spun că au fost puse în pericol vieți nevinovate iar miza nu poate fi justificată.

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 15:30

Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare pentru a submina China în timpul pandemiei - Reuters
Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare pentru a submina China în timpul pandemiei - Reuters - Shutterstock

În perioada de apogeu a pandemiei de COVID-19, armata americană a lansat o campanie secretă pentru a contracara ceea ce a perceput ca fiind influența tot mai mare a Chinei în Filipine, o ţară afectată puternic de virus. Scopul operaţiunii declanşate de Pentagon a fost acela de a semăna îndoieli cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor și a altor ajutoare medicale furnizate de China, a stabilit o investigație Reuters. 

Eforturile de propagandă ale armatei americane s-au transformat într-o campanie anti-vaccinare dusă prin intermediul unor conturi false de pe social media. Postările de pe rețelele de socializare au criticat calitatea măștilor faciale, a truselor de testare și a primului vaccin devenit disponibil în Filipine, Sinovac produs de China.

Reuters a identificat cel puțin 300 de conturi pe platforma X, fostă Twitter, care corespund descrierilor făcute de foști oficiali militari americani aflaţi la curent cu operațiunea Pentagonului în Filipine. Aproape toate conturile au fost create în vara anului 2020 și au fost centrate pe sloganul #Chinaangvirus, adică "China este virusul"

Articolul continuă după reclamă

"COVID a venit din China și VACCINUL a venit tot din China, nu aveți încredere în China!" sau "Din China, PPE (n.r. echipament de protecţie), mască, vaccin: FAKE. Dar coronavirusul este real", sunt câteva exemple de mesaje postate pe X.  Întrebată de Reuters despre conturile suspecte, compania a eliminat profilurile, stabilind că acestea fac parte dintr-o campanie coordonată de boţi.

Pe acelaşi subiect

Campania antivax a armatei americane a început în primăvara anului 2020, s-a extins dincolo de Asia de Sud-Est şi s-a încheiat la jumătatea anului 2021, a stabilit Reuters. A fost adaptată pentru publicul local din Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Pentagonul a folosit o combinație de conturi false pe rețele de socializare pentru a răspândi frica de vaccinurile Chinei în rândul musulmanilor într-un moment în care virusul ucidea zeci de mii de oameni fiecare zi.

O parte cheie a strategiei a fost aceea de a amplifica mitul demontat conform căruia vaccinul din China este interzis de legea islamică deoarece ar putea avea gelatină de porc.

Campania a început sub fostul președinte Donald Trump, dar a continuat şi după ce Joe Biden a preluat mandatul, a constatat Reuters. Chiar și după ce oficiali din cadrul rețelelor de socializare au avertizat noua administrație că Pentagonul răspândeşte dezinformare în legătură cu COVID. Joe Biden a ordonat în primăvara anului 2021 interzicerea campaniei anti-vaccinare care critica vaccinurile produse de rivali, iar Pentagonul a inițiat o anchetă internă, potrivit Reuters.

Armatei americane i se interzice să răspândească propagandă în rândul cetăţenilor americani, iar Reuters nu a găsit vreo dovadă că operațiunea Pentagonului a făcut acest lucru. Un înalt oficial al Pentagonului a recunoscut că armata americană s-a angajat în propagandă secretă pentru a denigra vaccinul Chinei în ţări în curs de dezvoltare, dar a refuzat să ofere detalii.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului a declarat că armata americană "folosește o varietate de platforme, inclusiv rețelele de socializare, pentru a contracara atacuri de influență maligne care vizează SUA, aliații și partenerii". Ea a menționat că Beijingul a început o "campanie de dezinformare pentru a da vina în mod fals pe Statele Unite pentru răspândirea COVID-19".

"Nu cred că poate fi justificat în vreun fel. Sunt extrem de consternat și dezamăgit să aud că guvernul SUA ar face asta", a spus pentru Reuters Daniel Lucey, specialist în boli infecțioase la Școala de Medicină Geisel din Dartmouth.

Efortul de a provoca teamă cu privire la vaccinurile chinezeşti riscă să submineze încrederea generală a publicului, inclusiv în vaccinurile fabricate în SUA care au devenit disponibile ulterior, a spus Lucey. Deși vaccinurile chinezești s-au dovedit a fi mai puțin eficiente decât vaccinurile americane de la Pfizer și Moderna, toate au fost aprobate de Organizația Mondială a Sănătății. Studii academice publicate recent au arătat că, atunci când oamenii devin sceptici față de un singur vaccin, încep să aibă apoi îndoieli şi cu privire la alte vaccinuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Armata americană a dus o campanie secretă anti-vaccinare pentru a submina China în timpul pandemiei - Reuters