Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât vor plăti în plus la gaze românii cu centrale de apartament, după interzicerea lor

Adio, centrale de apartament cu gaz! Montarea lor va fi interzisă, conform unei legi adoptate de Parlament. Înlocuirea va costa, însă, foarte mult. Până să se aplice interdicţia, Uniunea Europeană pregăteşte o taxă pentru emisiile de carbon produse de centrale, care s-ar putea aplica peste doi ani. 

de Redactia Observator

la 27.06.2024 , 21:52

În România, o locuinţă din trei este încălzită prin centrale de apartament. 

"La momentul respectiv, acum un an şi jumătate, a fost cel mai eficient din punct de vedere energetic. Cred în această idee de sustenabilitate pe termen lung din punct de vedere energetic", ne-a spus Mihai Branga, locatar.

Mihai Branga are o centrală cu o clasă energetică înaltă. Chiar şi aşa, peste 16 ani, dacă se va strica, nu o va putea repara sau înlocui cu una nouă. Va trebui să se branșeze la sistemul de încălzire centralizat sau să investească în surse de energie curată. 

Vezi și

"România trebuie să se alinieze directivelor europene. Energia, în mai mare parte, provine acum, în sector rezidenţial, din combustibili fosili. Pompele de căldură. Putem vorbi aici de panourile fotovoltaice, pot creşte randamentul de producţie şi practic decarbonăm şi eficienţa locuinţei noastre din punct de vedere termic şi eficientizăm astfel şi costurile facturii. Randamentul unei pompe de căldură, în acest moment, este cel mai mare dintre toate sursele de căldură", a explicat Adrian Vintilă, expert în energie. 

Pe acelaşi subiect

Doar că toate soluţiile propuse costă de cel puţin patru ori mai mult decât centralele termice.  De exemplu, la o casă de 150 de metri pătraţi, o pompă de căldură cu eficienţă foarte mare e în jur de 15.000 de euro, iar o centrală termică - 3.500 de euro. Şi preţul unui apartament ar creşte cu 4.000 de euro dacă blocul ar folosi sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură.

"Costul unui apartament precertificat verde în ansamblurile rezidentiale noi este un pic mai ridicat faţă de cele vechi, cele convenţionale.Undeva la 15-20 de procente în plus la costul final al apartamentului", a precizat Cătălin Angheluţă, dezvoltator.

Unii dezvoltatori au început deja ţină cont de de consumul energetic

"Acest proiect se construieşte conform normelor europene din punct de vedere al sustenabilității. Deţine centrală proprie pe bloc și un sistem MTH în fiecare apartament în parte pentru a seta temperatura", a explicat Georgian Dascălu, reprezentant dezvoltator imobiliar. 

"Fiecare apartament are modul termic. Modulul termic sporeşte eficienţa energetică şi reduce şi emisiile de carbon, avem agentul termic, care este preparat de o cazangerie, o cameră tehnică, unde avem mai multe centrale. Agentul termic ajunge în schimbătorul modulului şi cedează căldura pentru încălzirea în pardosea", a spus Iulian Crețu, inginer.

Până la interzicerea centralelor termice pe gaz, Uniunea Europeană se gândeşte să impună o taxă pentru folosirea lor. Cel mai probabil vom plăti în plus la metru cub de gaz consumat. La un apartament cu 2 camere, factura anuală ar creşte cu 800 de lei. În Uniunea Europeană funcţionează acum 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda sau Franţa, au început deja procesul de interzicere a lor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cât vor plăti în plus la gaze românii cu centrale de apartament, după interzicerea lor