Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Românii ar putea primi banii înapoi pe unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregăteşte sistemul "credit fiscal"

Românii care cer bon fiscal la coafor, service-uri auto şi la magazinele de cartier ar putea primi reduceri la taxe şi impozite sau chiar o sumă de bani înapoi. Statul vrea să elimine, în acest fel, evaziunea uriaşă din aceste domenii. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, în exclusivitate pentru Observator. De exemplu, la cumpărături de 5.000 de lei, am putea primi înapoi 500 de lei. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 27.06.2024 , 20:17

Românii vor fi încurajaţi să ceară bon la cumpărături. Pentru unele, ar putea primi bani înapoi. Sistemul, numit şi credit fiscal, este în pregătire la Ministerul Finanţelor. "Un fel de deduceri pe care le-ar avea constribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare", explică Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Cumpărături cu bani de la stat

Cei mai mulţi bani nedeclaraţi sunt în servicii - de la service-uri auto până la saloane de înfrumuseţare, industria alimentară, agricultură şi comerţ. Pentru a putea beneficia de reduceri, persoanele fizice trebuie să se înscrie în Spaţiul Privat Virtual de la ANAF. 

Vezi și

"Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 lei. Ai cerut chitanţă, în acel moment pe bonul fiscal ţi-a apărut codul numeric personal şi în sistemul nostru de evidenţă fiscală, după CNP, ţi se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii", adaugă Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Pe acelaşi subiect

La cheltuieli în valoare de 5.000 lei pe lună, spre exemplu, valoarea creditului fiscal sau cash-back-ul ar putea fi de 10% din sumă. "Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu", mai spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Ar putea fi redus impozitul pe venit

Salariaţii ar putea beneficia de reducerea impozitului pe venit. Valoarea creditului fiscal acumulat va putea fi verificată de angajatori. Măsura a fost recomandată şi de Banca Mondială. Ministerul Finanţelor s-a inspirat din modelul portughez, însă un sistem similar există şi în Spania. 

"Atunci când cumperi un electrocasnic sau îmbunătăţeşti locuinţa ta, poţi merge cu acele bonuri care au QR code şi poţi cere o reducere la taxele şi impozitele locale din locuinţă", spune Leonard Rizoiu, antreprenor.

Cod QR pe bonurile fiscale

Pentru a implementa sistemul de deduceri, Guvernul a început să facă o serie de schimbări. Bonurile fiscale vor avea un cod QR. "În momentul în care scanezi codul QR, odată ce aplicaţia va fi funcţională, îţi va apărea un mesaj, a fost sau nu înregistrat, şi dacă nu a fost, să ai opţiunea să notifici, să trimiţi prin aplicaţie un semnal către ANAF", arată Gabriel Biriş, expert fiscal.

Schimbarea se face pe banii antreprenorilor. În România sunt 600.000 de case de marcat. Cei 400 de distribuitori din ţară vor trebui să modifice softul aparatelor fiscale și să îl avizeze. Apoi, aproape 3.500 de tehnicieni autorizați vor instala noul soft pe toate casele de marcat.

"Vorbim de un proces care va dura între 4 şi 5 luni, depinde foarte mult ce găsim în piaţă", spune Velin Ganev, distribuitor case de marcat. 10% din casele de marcat din România vor trebui schimbate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 13 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Românii ar putea primi banii înapoi pe unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregăteşte sistemul "credit fiscal"