Antena Meniu Search
x

Datoriile se moştenesc? Ce se întâmplă cu datoriile către bănci sau ANAF ale unei persoane decedate

Din păcate, zeci de mii de români mor în fiecare lună, iar una dintre marile întrebări care se pun în momentul în care o persoană moare este ce se întâmpla cu averea adunată de persoana respectivă, dar mai ales ce se întâmplă cu datoriile adunate de persoana respectivă.

de Redactia Observator

la 27.06.2024 , 14:38

Moştenitorii preiau şi datoriile persoanei decedate
Moştenitorii preiau şi datoriile persoanei decedate - Profimedia (imagine ilustrativă)

Că România are o populaţie îmbătrânită nu mai este un secret pentru nimeni. Din acest motiv, numărul deceselor este în creştere, astfel că în fiecare lună zei de mii de români mor.

Şi ce se întâmplă când o persoană moare? În primul rând avem nevoie de cel puţin câteva zile pentru a plânge pierderea suferită. Apoi, însă, trebuie puse la punct toate detaliile în legătură cu ce se întâmplă cu ceea ce a lăsat în urmă persoana respectivă, avere, proprietăţi, bunuri, datorii, etc.

Se moştenesc sau nu datoriile? Ce obligaţii au moştenitorii

Articolul continuă după reclamă

Conform legislaţiei în vigoare, moştenitorii universali şi cu titlu universal contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii proporţional cu cota succesorală ce îi revine fiecăruia.

Pe acelaşi subiect

Concret, moştenitorii pot prelua obligaţiile persoanei decedate. Conform avocatnet.ro, cei care acceptă moştenirea defunctului preiau şi obligaţiile acestuia, adică atât partea activă (bunuri, drepturi), cât şi partea pasivă (obligaţii, datorii).

Ce se întâmplă cu datoriile la ANAF ale persoanei decedate

În general, lumea trebuie să ştie că datoriile fiscale se moştenesc, conform legislaţiei fiscale în vigoare, dar nu în totalitate. Deci, conform sursei amintite, dacă succesorii acceptă moştenirea, ei trebuie să ştie că îşi pun pe listă şi datoriile fiscale ale defunctului.

Excepţie fac amenzile încasate de debitorul defunct. Deci moştenitorul nu moşteneşte şi amenzile în condiţiile în care se consideră că acesta au fost aplicate unei persoane anume pentru a corecta comportamentul acesteia.

Se moştenesc creditele la bancă?

Specialiştii atrag atenţia că pasivul moştenirii este format din datorii şi sarcinii ale moştenirii. Concret, se preiau orice obligaţii patrimoniale ale defunctului care există în patrimoniul succesoral la data deschiderii moştenirii, printre acestea putându-se afla inclusiv obligaţii legate de anumite credite bancare.

Pe de altă parte, moştenitorii preiau inclusiv sarcini ale moştenirii cum ar fi cheltuieli de înmormântare, cheltuieli de inventariere a moştenirii, taxe şi impozite pentru bunurile din moştenire, etc.

Ce se întâmplă cu datoriile către IFN-uri

În principiu, datoriile către IFN-uri nu diferă cu nimic faţă de datoriile către bancă. Însă, trebuie precizat că toate aceste datorii pot fi acoperite din eventuala asigurare a decedatului sau din eventuala valorificare a bunurilor care ar fi fost lăsate drept moştenire.

Moştenitorul nu răspunde pentru achitarea datoriilor cu bunurile din afara moştenirii, astfel că există posibilitatea ca unitatea bancară sau IFN-ul să iasă, într-un final, în pierdere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
Aţi ratat vreo vacanță din cauza întârzierii sau anulării unui zbor?
Observator » Stiri economice » Datoriile se moştenesc? Ce se întâmplă cu datoriile către bănci sau ANAF ale unei persoane decedate