Antena Meniu Search
x

Curs valutar

POVESTEA impresionantă a primei femei din lume care a beneficiat de un transplant de față: A fost desfigurată de câinele ei, dar a învins-o cancerul (FOTO)

Franțuzoaica Isabelle Dinoire a devenit prima pacientă din lume care a beneficiat de un transplant de față, ea fiind operată în 2005 la vârsta de 38 de ani, după ce fusese desfigurată de câinele său.

de Redactia Observator

la 07.09.2016 , 12:16

Franțuzoaica Isabelle Dinoire a devenit prima pacientă din lume care a beneficiat de un transplant de față, ea fiind operată în 2005 la vârsta de 38 de ani, după ce fusese desfigurată de câinele său.

Cazul femeii a făcut înconjurul lumii după ce a fost desfigurată de câinele ei. Isabelle Dinoire, care era croitoreasă şi mamă a doi copii, a povestit că, după o săptămână grea prin care trecuse, a ingerat un pumn de pastille pentru a uita de problemele ei, dorind să se sinucidă. 

Femeia s-a trezit apoi pe canapea, a vrut să-şi aprindă o ţigară, însă atunci a observat sângele de pe faţă şi câinele care era lângă ea. După ce s-a uitat în oglindă, a descoperit rănile terifiante. Ea rămăsese fără nas, buze și obraji.

Articolul continuă după reclamă

Doctorii din Franța i-au oferit, însă, femeii un nou chip, ea devenind prima persoană din lume căreia i s-a făcut o grefă facială triangulară compusă din nas, gură și mandibulă.

Intervenția a fost realizată în premieră de o echipă alcătuită din profesorul Jean-Michel Dubernard, chirurg francez recunoscut pe plan mondial pentru a fi realizat prima grefă de mână în 1998 și de profesorul Bernard Devauchelle, specialist în chirurgie maxilo-facială.

Transplantul a fost posibil datorită unei donatoare aflată în moarte cerebrală, cu autorizația familiei acesteia.

Succesul acestui transplant a oferit modelul pentru zeci de alte operații similare în toată lumea.

Însă, de la momentul operației, Dinoire a fost obligată să facă tratamente dure anti-respingere care i-au afectat sistemul imunitar. Astfel că, în ultimii ani, aceste tratamente au favorizat apariția a două boli de cancer.

Responsabilii spitalului universitar din Amiens, care a ținut-o sub observație în urma intervenției, a anunţat, marţi, într-uin comunicat, că femeia a decedat, la 22 aprilie, la vârsta de 49 de ani, însă decesul nu a fost făcut public pentru a respecta intimitatea familiei.

Potrivit cotidianului Le Figaro, care a dezvăluit primul informația, Isabelle Dinoire a suferit în ianuarie un nou acces de respingere a grefei și a pierdut o parte din mobilitatea buzelor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » POVESTEA impresionantă a primei femei din lume care a beneficiat de un transplant de față: A fost desfigurată de câinele ei, dar a învins-o cancerul (FOTO)