Antena Meniu Search
x

Ratko Mladic, fostul şef militar din Bosnia, condamnat la închisoare pe viaţă

Judecătorii ONU au respins recursul lui Ratko Mladic, foştul şef militar bosniac-sârb, în ceea ce priveşte condamnarea de genocid pe care a primit-o în urma infracţiunilor comise în perioada războiului desfăşurat în Bosnia, fiind condamnat la închisoare pe viaţă, transmite The Guardian.

de Redactia Observator

la 08.06.2021, 19:06

Ratko Mladic, fostul şef militar din Bosnia, condamnat la închisoare pe viaţă
- Profimedia

Hotărârea de marţi a judecătorilor îl condamnă pe fostul general, în vârstă de 78 de ani, la închisoare pentru tot restul vieţii, ca urmare a acţiunilor sale din timpul războiului petrecut în Bosnia în perioada 1992-1995.

Mladić este o figură emblematică a conflictului desfăşurat acum peste un sfert de secol, alăturându-se în detenţie fostului preşedinte bosniac-sârb, Radovan Karadžić care are de executat pedeapsa cu închisoare pe viaţă fiind condamnat în acelaşi dosar, cel al răzbioului din Bosnia în urma căruia 100.000 de oameni au murit şi alte milioane milioane au rămas fără adăpost.

Starea de sănătate a lui Mladic a întârziat pronunţarea deciziei finale

Mladić, cândva om puternic, militar cunoscut sub numele de „măcelarul Bosniei”, a comandat trupe responsabile de atrocități, de la campanii de „curățare etnică” până la asediul din Sarajevo și la punctul culminant sângeros al războiului care s-a finalzat cu masacrul din 1995 de la Srebrenica. În prezent starea lui de sănătate este una delicată, acesta fiind motivul principal pentru care judecătorii au întârziat judecata finală.

În trecut, atât Mladić, cât și Karadžić, au fost venerați de sârbi și chiar de susținători străini de extremă dreaptă pentru sângeroasele lor campanii de război împotriva bosniacilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ratko Mladic, fostul şef militar din Bosnia, condamnat la închisoare pe viaţă