Antena Meniu Search
x

Record absolut! Un timbru a fost vândut pentru 9,5 milioane de dolari!

Prețul nebuniei e mare. Pentru un timbru cu dimensiunile 2,54 cm x 3,18 cm, un colecționar excentric a plătit aproape 10 milioane de dolari

Prețul nebuniei e mare. Pentru un timbru cu dimensiunile 2,54 cm x 3,18 cm, un colecționar excentric a plătit aproape 10 milioane de dolari 

Doar două minute a durat licitația în urma căreia "One-Cent Magenta", timbrul emis în Guyana Britanică la jumătatea anilor 1800, a fost vândut pentru prețul de 7,9 milioane de dolari, sumă la care se mai adaugă și toate taxele aferente unei asemenea tranzacții. Proprietarul, un colecționar excentric, a dorit să rămână anonim, iar timbrul, supranumit generic "Monal Lisa a timbrelor" a devenit cel mai scump obiect din lume, raportându-ne la dimensiunile infime: 2,54 cm x 3,18 cm.

Potrivit Agerpres, excepționalul timbru a fost emis în 1856, într-o perioadă când doar câteva țări aveau timbre. Mărcile poștale ajungeau în Guyana Britanică, colonie din America de Sud, cu vaporul, dar în 1856 un vas a întârziat, așa încât șeful poștei a cerut ziarului local Royal Gazette să imprime și timbre. Au fost imprimate atunci timbre de un cent și patru cenți de culoare roșu-violet. În prezent există mai multe timbre de patru cenți, dar numai unul de un cent (One-Cent Magenta).

Timbrul vândut la licitația de la New York a fost găsit în 1873 de un scoțian de 12 ani, într-un sat din Guyana Britanică, în acte de familie. L-a vândut în același an cu câțiva șilingi unui colecționar local, care l-a trimis spre analiză la Glasgow. A fost cumpărat de alt colecționar în 1878 la Liverpool, apoi de contele francez Philippe la Renotiere von Ferrary, mare colecționar, care l-a lăsat unui muzeu din Berlin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Record absolut! Un timbru a fost vândut pentru 9,5 milioane de dolari!