Antena Meniu Search
x

Rishi Sunak vrea să interzică tinerilor britanici să mai fumeze. Proiectul se loveşte de opoziţia foştilor premieri: "O nebunie"

Marea Britanie vrea o generaţie de tineri cu plămâni sănătoşi şi, în acest sens, ia în calcul interzicerea completă a tutunului. Premierul Rishi Sunak a propus ca tinerii britanici născuţi după 1 ianuarie 2009 să nu mai aibă acces la tutun. Proiectul este dezbătut în Parlament, iar foştii prim-miniştri Liz Truss şi Boris Johnson s-au opus direct acestuia. Totuşi, dacă legea va fi votată, adolescenţii nu vor mai putea cumpăra ţigări în mod legal, nici măcar după ce împlinesc vârsta majoratului. Prima interdicţie de această natură din lume a fost retrasă, la începutul acestui an, în Noua Zeelandă. 

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 12:27

Rishi Sunak vrea să interzică tinerilor britanici să mai fumeze. Proiectul se loveşte de opoziţia foştilor premieri: "O nebunie"
Rishi Sunak vrea să interzică tinerilor britanici să mai fumeze. Proiectul se loveşte de opoziţia foştilor premieri: "O nebunie" - Shutterstock

Premierul britanic Rishi Sunak se confruntă cu o nouă rebeliune din partea partidului său cu privire la planurile de a interzice tinerilor să mai fumeze, scrie Sky News. În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 va fi o infracțiune.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal. Planul a fost una dintre cele trei politici cheie anunțate de Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”. Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Pe acelaşi subiect

Proiectul de lege nu incriminează fumatul în sine

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor. Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare. La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri externe » Rishi Sunak vrea să interzică tinerilor britanici să mai fumeze. Proiectul se loveşte de opoziţia foştilor premieri: "O nebunie"