Antena Meniu Search
x

Rusia și Ucraina, acord asupra gazelor

Europenii nu riscă să tremure de frig la iarnă din cauza unui nou "război al gazelor" între Rusia şi Ucraina.Uniunea Europeană şi FMI vor ajuta Ucraina să-şi plătească datoria faţă de Gazprom, pentru ca livrările de gaz să nu fie întrerupte.

Vezi și

Europenii nu riscă să tremure de frig la iarnă din cauza unui nou "război al gazelor" între Rusia şi Ucraina. Uniunea Europeană şi FMI vor ajuta Ucraina să-şi plătească datoria faţă de Gazprom, pentru ca livrările de gaz să nu fie întrerupte.

Un acord în acest sens a fost încheiat la Berlin şi mai aşteaptă doar aprobarea finală a guvernelor de la Moscova şi Kiev.

În iunie, Rusia a redus livrările de gaz către Ucraina, oficial din cauza datoriei restante, dar şi pe fondul conflictului cu regiunile separatiste. Uniunea Europeană a adus cele două ţări la masa negocierilor pentru a evita un nou război al gazelor care putea avea repercusiuni pe tot continentul. Discuţiile purtate la Berlin au dus la un acord care pare să mulţumească pe toată lumea.

Ucraina va achita peste trei miliarde de dolari în contul datoriei şi va plăti în avans viitoarele livrări de gaze. Uniunea Europeană va obţine o garanţie de la FMI pentru aceste plăţi. În schimb, Rusia va furniza Ucrainei cel puţin 5 miliarde de metri cubi de gaz în următoarele şase luni.

Ameninţarea unei noi crize energetice a apărut după ce Gazprom a anunţat că nu poate satisface cererea externă de gaz, deoarece trebuie să-şi asigure propriile rezerve de iarnă. Uniunea Europeană depinde de gazul rusesc în proporţie de 30 la sută, dar procentul este mult mai mare în unele ţări, ca Bulgaria, unde ajunge la 95 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Rusia și Ucraina, acord asupra gazelor