Meniu
Search
x

Ruşii descoperă că Putin a minţit şi că mobilizarea este de fapt "generală". Sunt chemaţi cu forța la război mineri, studenţi, it-işti, minorități etnice non-ruse

Ordine de înrolare înmânate în miez de noapte, profesori presați să distribuie citații, iar bărbații eligibili au avut doar o oră la dispoziție să-și facă bagajele și să se prezinte la centrele de recrutare, iar soțiile și mamele au izbucnit în plâns în timp ce-și luau la revedere de la soți și fii, așa s-a desfășurat prima zi după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială. Război Rusia - Ucraina, ziua 212

De Redactia Observator la 23.09.2022, 12:46

Într-un sat cu 450 de locuitori, autoritățile au mers din poartă-n poartă pentru a înmâna peste 20 de ordine de înrolare. Înainte de a se îndrepta spre centrul de recrutare, unii și-au înecat amarul în alcool, iar alții și-au îmbrățișat soțiile și copiii. Înainte de plecare, femeile rămase în sat au făcut semnul crucii către autocarul cu rezerviști. 

“Nu este o mobilizare parțială, este una generală”, a declarat Alexandra Garmazhapova, președintele Fundației Free Buriația, un grup de activiști din regiune. În ultima zi, atât ea cât și colegii ei au primit și au identificat peste 3.000 de „povesțka”, livrate în Buriația, la nici 24 de ore de la ordinul lui Vladimir Putin privind așa-zisă „mobilizare parțială”.

În ciuda asigurărilor că Rusia caută doar bărbați care au servit recent în armată și au experiență pe câmpul de luptă, activiștii avertizează că au identificat multe cazuri de bărbați de 50 de ani care au primit astfel de notificări. Și jurnalista Yanina Nimayeva s-a plâns că inclusiv soțul său în vârstă de 38 de ani a primit ordin de înrolare, deși niciodată nu a servit în armată. 

Pe acelaşi subiect

Șoigu a anunțat că doar 300.000 de rezerviști vor fi mobilizați

Ministrul rus al Apărării a anunțat, miercuri, că vor fi mobilizați 300.000 de bărbați, însă publicația independentă Novaya Gazeta a dezvăluit că, într-un paragraf secret al decretului semnat de Putin, ar fi vorba, de fapt, de 1.000.000 de bărbați. 

Dovezile video din întreaga Rusie, distribuite pe rețelele sociale, arată că e vorba de un proiect cu mult mai mare decât cel anunțat de președintele rus, pentru că au loc recrutări masive inclusiv în orașele mici, ceea ce arată că cifrele reale ar putea fi mult mai mari.

Mulți se află în republicile minorităților etnice ale Rusiei, întărind sentimentul că țara s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.

În Yakuția, mai multe imagini arată zeci de bărbați adunați pe un stadion, apoi sunt urcați în autobuze spre centrele de recrutare, în timp ce membrii familiei își iau rămas bun de la ei cu ochii în lacrimi. Mulți dintre bărbați păreau să aibă între 30 și 40 de ani.

„Au trimis deja ordine de recrutare muncitorilor din Kolmar și Mechel”, două mari companii miniere cu operațiuni în regiune, a declarat activistul care a postat videoclipul. În Dagestan, potrivit unei înregistrări video, localnicii se confruntă furioși cu un oficial local, care susține că fiul său luptă deja în Ucraina, chiar de la începutul invaziei. 

“Luptați pentru viitorul copiilor voștri”, a strigat femeia. 

“Nu avem nici măcar un prezent, despre ce viitor vorbești?”, a răspuns mulțimea furioasă.

Proteste de amploare la Moscova

La Moscova, sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta față de ordinul de mobilizare parțială. Celor reținuți, poliția le-a înmânat ordine de recrutare. Printre aceștia s-a numărat și Artem Krieger, un tânăr jurnalist pentru postul de știri Sota Vision, care a fost reținut în ciuda faptului că era acolo pentru a documenta manifestațiile.

„Toți bărbații au primit aceste citații”, a declarat Krieger în timpul unui interviu pentru TV Rain, din spatele unei dube de poliție. "Inclusiv cei care nu au servit niciodată în armată, cărora li se cere acum să se prezintă la centrele de recrutare locale".

Într-o convorbire telefonică cu jurnaliştii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a negat că poliţia trimite ordine celor reținuți. „Nu încalcă legea”, a spus el.

ISW: Mobilizarea anunată de Putin nu este "parţială". Sunt convocaţi la război minorități etnice non-ruse, studenţi şi bărbaţi fără pregătire militară

Kremlinul încalcă condițiile promise pentru mobilizarea parțială la doar 24 de ore după declarația lui Putin de pe 21 septembrie, relatează experţii americani de la ISW (Institutul pentru Studiul Războiului). Oficialii ruși au susținut că mobilizarea parțială va atrage 300.000 de oameni și doar pe cei cu experiență militară. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 22 septembrie că practica de a administra ordine de mobilizare protestatarilor reținuți nu contravine decretului de mobilizare anunţat pe 21 septembrie. Peskov practic a contrazis declaraţia Kremlinului că nu-i va mobiliza pe bărbații din afara listelor de rezerviști.

Presa de opoziție rusă şi cea occidentală au prezentat cazuri în care poliţia le-a dat ordine de mobilizare protestatarilor din Moscova și Voronej. Canalele TV de opoziție din Rusia au relatat despre cazul unui IT-ist care a primit un ordin de înrolare, deși nu a servit niciodată în armată sau nu a urmat cursuri de educație militară la universitate. Este probabil unul dintre numeroşii bărbați ruși care au primit notificări de mobilizare în ciuda faptului că nu îndeplinesc criteriile declarate pentru mobilizarea parțială, susţin experţii americani.

Un student din repulica rusă Buriația a difuzat imagini cu agenţi din Rosgvardia și ai poliției militare care au luat studenți de la cursuri, aparent pentru mobilizare, în ciuda faptului că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat în mod repetat că studenții nu vor fi mobilizați.

Obiectivele Kremlinului vor forța oficialii locali să mobilizeze bărbați, indiferent de statutul lor militar. Obiectivul real de bărbaţi mobilizaţi nu poate fi verificat, oficialii de la Kremlin au susținut că Rusia va mobiliza doar 300.000 de bărbați, dar opoziția rusă a sugerat că numărul ar putea ajunge la un milion.

Republicile federale ruse vor mobiliza cel mai probabil şi bărbaţi care nu se află pe listele de rezervişti indiferent de cotele Kremlinului, susţine ISW.  În Yakuția (Sakha) și Oblastul Kursk au fost impuse legi prin care rezerviștii nu-şi pot părăsi locurile de reședință permanentă. În plus, poliţia şi ofițerii de înrolare apelează la tactici controversate pentru a pune presiune: apeluri telefonice, notificări în miezul nopții sau prin site-urile de asistenţă socială, explică specialiştii americani.

Ce riscă Putin dacă nu va respecta promisiunile

Current Time a relatat că în Kurumkan, un sat din Republica Buriaţia, au fost mobilizaţi aproximativ 700 de bărbați dintr-o populație totală de 5.500 de oameni. Dacă rapoartele sunt corecte asta înseamnă că oficialii ruși au mobilizat aproximativ 25% din populația masculină dintr-un singur sat, într-un district cu majoritate etnică buriată. Un canal armean de Telegram a publicat o listă de mobilizare din oraşul Tuapse, Krasnodar Krai, în care 90% din recruţi sunt locuitori etnic armeni, în ciuda faptului că comunitatea armeană totală a orașului reprezintă doar 8,5% din populație, relatează ISW. 

Mobilizarea forţată provoacă furia și neîncrederea publicului în toată Rusia. ONG-ul pentru drepturile omului OVD-Info a raportat că au avut loc proteste în 42 de orașe din întreaga țară, inclusiv în sate mici din Republica Daghestan. Atacatori neidentificați au incendiat mai multe centre de recrutare militară și clădiri ale administrației locale din Nijni Novgorod, Sankt Petersburg, Tolyatti și Zabailkalsky Krai.

Kremlinul va înăbuşi cel mai probabil astfel de proteste în zilele următoare. Cu toate acestea, declarația unei mobilizări parțiale și nerespectarea flagrantă a promisiunilor făcute de guvernul rus pentru mobilizare l-ar putea face pe Putin să piardă o categorie de public, care era mai tolerantă față de invazia din Ucraina, concluzionează ISW.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ruşii descoperă că Putin a minţit şi că mobilizarea este de fapt "generală". Sunt chemaţi cu forța la război mineri, studenţi, it-işti, minorități etnice non-ruse