Video Gesturi extreme ale ruşilor după înrolarea forţată anunţată de Putin. Peste 260.000 de bărbaţi ar fi plecat din Rusia
Rusia fierbe. Cel puţin 15 oameni, dintre care 11 copii, au murit, iar alte 24 de persoane au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul într-o şcoală din centrul ţării. În incidente separate, un tânăr l-a împuşcat pe comisarul care se ocupa de înrolare, iar un alt bărbat şi-a dat foc în semn de protest faţă de mobilizarea militară. În ultimele cinci zile, peste 260.000 de ruşi au fugit din ţară pentru că nu vor să lupte în războiul lui Putin. Vă avertizăm urmează detalii şi informaţii care vă pot afecta emoţional.
Sunt momentele de groază după primele focuri de armă. Copii şi profesori s-au baricadat în sălile de clase în linişte deplină. Ghemuită sub o bancă o elevă postează pe Telegram, ceea ce crede că ar putea fi ultimul ei mesaj: "Ne-am mutat din clasă în laboratorul de biologie. Întreaga clasă stă și plânge. Nu ne spun nimic. Este foarte înfricoșător".
În primele trei zile de la anunţul lui Putin, peste 260.000 de bărbaţi ar fi părăsit deja Rusia
Pentru a scăpa cu viaţă, mai mulţi copii au sărit de la ferestre, alţii au luat-o la fugă pe scări. Atacatorul, un tânăr de 34 de ani, fost elev al şcolii, a dat buzna în şcoală în jurul prânzului. L-a împuşcat pe unul dintre paznici, apoi a intrat într-una dintre clase şi a început să tragă la întâmplare: în copii, profesori şi gardieni. "Atacatorul s-a sinucis. S-a stabilit la acest moment că purta un tricou negru cu simboluri naziste şi o cagulă pe faţă", a declarat Svetlana Petrenko, purtător de cuvânt poliţie de investigaţie.
Potrivit anchetatorilor ruşi, atacatorul avea asupra lui două pistoale cu aer comprimat, pe care le-a adaptat pentru a folosit gloanțe cu calibrul de 9 mm. Pe încărcătoare, era scris cu vopsea roșie cuvântul ură, iar de una dintre arme era legat un breloc cu Columbine, o referire la masacrul din 1999, din Statele Unite, în urma căruia 15 oameni au murit. Motivaţia exactă din spatele atacului armat rămâne neclară, Pe rețelele sociale au apărut informații conform cărora suspectul ar fi fost un soldat mobilizat, care nu voia să meargă la război în Ucraina. Autoritățile ruse susțin, însă, că bărbatul ar fi aparținut unei organizații neofasciste. Vladmir Putin a calificat atacul drept un act de terorism inuman.
Un alt gest extrem, de data aceasta clar motivat de mobilizarea militară dictată de Putin a avut loc la un centru de recrutare din Siberia. Unul dintre cei chemaţi la oaste a tras asupra unuia dintre comandanţii care gestionau procesul de recrutare. Tânărul s-a predat ulteiror, şi a mărturisit că singura lui dorinţa a fost să nu fie trimis pe front. Mulţi ruşi, care îi împărtăşesc sentimentul, îl consideră erou şi s-au oferit să îi plătească un avocat bărbatului. În Ryazan, oraş situat la doar 200 de km sud de Moscova, un alt bărbat şi-a dat foc într-o staţie de autobuz tot pentru că nu vrea să se înroleze. Iar în regiunea Daghestan, din Caucaz, anunţul mobilizării continuă să scoată mii de oameni pe străzi.
În primele trei zile de la anunţul lui Putin, peste 260.000 de bărbaţi ar fi părăsit deja Rusia. 17.000 dintre ei ar fi trecut în weekend doar în Finlanda. Sunt cozi uriaşe, în continuare, la graniţa de sud a Rusiei, cu mii de oameni care nu vor să lupte. Surse citate de presa rusă spun că din 28 septembrie bărbaţii de vârsta înrolării vor avea interdicţie de a ieşi din ţară. "Să presupunem că 30.000 sau chiar 50.000 ar fi fugit, dar, dacă ar fi rămas, ar fi ei în continuare poporul nostru ? Lasă-i să fugă", a declarat Aleksandr Lukaşenko, preşedintele din Belarus. Tot mâine se vor încheia şi referendumurile pentru anexarea teritoriilor ocupate: Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie. Ruşii spun că peste 50% din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat deja la urne, iar în proporţie de peste 90% localnicii îşi doresc să facă parte din Rusia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰