Meniu
Search
x

Rușii încearcă prin orice mijloace să fugă de războiul lui Putin. Cozi de mașini la granița cu Georgia și Finlanda, bilete de avion epuizate

După anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, rușii au început să fugă din ţară ca să nu ajung carne de tun într-un război în care nu cred, iar alţii au trecut la proteste. La granițele cu Finlanda și Georgia s-au format cozi uriașe de mașini, potrivit NEXTA. Război Rusia - Ucraina, ziua 211

De Iulia Iancu la 22.09.2022, 14:15
Vezi și

Președintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, mobilizarea generală pentru 300.000 de ruşi și amenințat din nou că va folosi arsenalul nuclear împotriva celor care amenință integritatea teritorială a Rusiei.

În așteptarea discursului lui Putin, rușii au început să caute pe internet de marți seară cum pot să plece din țară sau să evite serviciul militar. Iar după anunțul liderului de la Kremlin, teamă și nervozitate au cuprins țara

Pe acelaşi subiect

Rușii s-au grăbit să cumpere bilete pentru Erevan, Tbilisi și Istanbul ca să scape de armată. Potrivit Flightradar24, miercuri după ora 19, o parte dintre internaționale care au plecat din țară s-au vândut în întregime, iar cererea pentru altele a crescut vertiginos. 

Totodată, la granițele cu Georgia și Finlanda, pe parcursul nopții, s-au creat cozi de mașini. Dacă miercuri seara, grănicerii finlandezi au raportat că situaţia la frontieră este normală şi au dezminţit zvonuri apărute online despre cozi de câţiva kilometri la ieşirea din Rusia, joi, situația s-a prezentat diferit.

"Traficul de la frontieră a devenit mai animat în timpul nopții la punctele de trecere din sud-estul Finlandei și a fost mai aglomerat decât în ​​mod normal pentru traficul care sosește în țară. Dimineața, traficul a continuat să fie, de asemenea, intens", a transmis Poliția de Frontieră din Finlanda. 

Finlanda va restricţiona şi mai mult intrarea cetăţenilor ruşi

Finlada va pregăti o soluţie naţională pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi, a declarat miercuri agenţiei France Presse ministrul de externe Pekka Haavisto, citează Agerpres.

Din septembrie, autorităţile de la Helsinki au redus cu 90% numărul de vize acordate ruşilor, în contextul reacţiei la invazia Rusiei în Ucraina. Finlanda a rămas însă singura dintre ţările membre UE care au frontiere comune cu Rusia prin care pot trece cetăţenii ruşi cu vize Schengen. Polonia şi cele trei republici baltice au interzis de la începutul acestei luni accesul majorităţii ruşilor.

Guvernul finlandez intenţionează, potrivit lui Haavisto, să adopte la rândul său o linie mai dură, fie prin adoptarea rapidă a unei legi noi, fie prin aplicarea mai strictă a legislaţiei existente, pentru a "limita sau opri complet traficul turistic" rus. Ministrul a afirmat că Finlanda "nu mai vrea să fie o ţară de tranzit pentru vizele Schengen emise de alte state".

Conform unui sondaj publicat miercuri de cotidianul Ilta-Sanomat, 70% din finlandezi ar dor să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice.

În aceeaşi zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială a rezerviştilor, grănicerii finlandezi au raportat că situaţia la frontieră este normală şi au dezminţit zvonuri apărute online despre cozi de câţiva kilometri la ieşirea din Rusia. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rușii încearcă prin orice mijloace să fugă de războiul lui Putin. Cozi de mașini la granița cu Georgia și Finlanda, bilete de avion epuizate