Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 215 LIVE TEXT. Rusia ar fi trimis blindate la graniţa cu Georgia, unde ruşii încearcă să fugă pentru a scăpa de război

Război Rusia - Ucraina, ziua 215. SUA au anunțat "consecinţele catastrofale" în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina. Avertismentul a fost făcut de consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, după ce ministrul rus de Externe a declarat că regiunile care organizează referendumuri criticate pe scară largă ar beneficia de protecţie totală dacă ar fi anexate de Moscova. Între timp, peste 2000 de oameni au fost arestaţi, în ultimele zile, în Rusia, la manifestaţiile împotriva mobilizării decretate de Vladimir Putin. Iar Volodimir Zelenski a afirmat, într-un interviu televizat, că Ucraina a primit de la SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS). Ulterior, purtătorul de cuvânt al președinției a precizat că există un acord privind transferul acestui sistem, însă, fizic, aceste arme nu au ajuns în țară.

de Redactia Observator

la 26.09.2022 , 22:35

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:35. Ucraina anunță că a capturat un soldat rus care ar avea legătură cu atrocitățile de la Bucha

Autoritățile ucrainene susțin că au capturat un soldat rus care ar avea legătură cu atrocitățile de la Bucha, din luna martie, potrivit CNN, citat de Mediafax. Serviciul de securitate ucrainean susține că un soldat rus, capturat în timpul luptelor din regiunea Herson în această lună, a fost legat de o atrocitățile comise la Bucha, lângă Kiev, în martie. Serviciul a anunțat că soldatul capturat, împreună cu alte trupe rusești „a tras cu o mitralieră într-o mașină pe autostrada din apropierea satului Zdvizhivka, districtul Bucea" la începutul lunii martie. „Șoferul a murit pe loc", mai anunță serviciul de securitate, susținând că grupul a îngropat corpul victimei în pădure. Serviciul de securitate a mai spus că, ulterior, cadavrul șoferului a fost exhumat și trimis pentru examinare medico-legală.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 17:50. Polonia le va oferi antrenament militar de bază tuturor cetăţenilor săi

Pe acelaşi subiect

Armata poloneză urmează să le ofere un curs de antrenament de bază de o zi tuturor cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Varşovia, citat de DPA, potrivit Agerpres. Cursul va include manipularea armelor, trageri, luptă urbană şi citirea hărţilor şi va avea loc la 17 baze ale armatei în zilele de sâmbătă din octombrie şi noiembrie, precizează ministerul. Doar cetăţenii polonezi vor fi eligibili. Războiul din Ucraina a sporit urgenţa acordată unor vechi planuri de a creşte dimensiunea armatei poloneze.

Recent a fost introdus serviciul militar voluntar şi angajaţi ai serviciului poştal au fost îndemnaţi să urmeze pregătirea în domeniul armelor cu Forţa de Apărare Teritorială (WOT) a ţării. Armata poloneză numără în prezent 110.000 de militari, cu 30.000 de bărbaţi şi femei în plus în WOT. Guvernul îşi propune să crească acest număr la 250.000 de profesionişti şi 50.000 în WOT.

UPDATE 17:33. Ucraina anunţă că anchetează cu privire la o presupusă groapă comună, în apropiere de frontiera cu Rusia

Ucraina anunţă luni că anchetează cu privire la o presupusă groapă comună situată în nord-estl ţării, în apropiere de forntiera cu Rusia, la zece zile după ce a descoperit 440 de morminte şi o groapă comună în apropiere de Izium, în aceeaşi regiune, relatează AFP, citat de Agerpres. Locul în care anchetează autorităţile ucrainene este o instalaţie industrială de crescut păsări situată în apropiere de Kozacea Lopan, la mai puţin de trei kilometri de frontiera cu Rusia. În timpul ocupaţiei ruse a regiunii, în ultimele luni, armata rusă a folosit instalaţia pe post de hangar, pentru a-şi ascune tancurile. Autorităţile ucrainene au evocat luni ”până la 100 de corpuri”, fără să facă alte precizări.

UPDATE 17:00. Rusia ar fi trimis blindate la graniţa cu Georgia

Potrivit unor imagini filmate cu dronele şi postate pe reţelele de socializare, Rusia ar fi trimis blindate şi militari la graniţa cu Georgia, locul pe unde bărbaţii ruşi încearcă să fugă din ţară pentru a scăpa de război. Vladimir Putin ar urma să semneze un decret prin care să interzică bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani să iasă din ţară.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 16:54. Moldovenii cu pașapoarte rusești care luptă în Ucraina și-ar putea pierde cetățenia. Anunţul Chişinăului

Republica Moldova ar putea retrage cetăţenia în cazul acelor persoane care merg să lupte de partea Rusiei în Ucraina, după ce au fost chemate la arme întrucât deţin şi cetăţenia rusă, a anunţat luni preşedintele moldovean Maia Sandu, relatează Reuters, citat de Agerpres. Săptămâna trecută preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o "mobilizare parţială" pentru a-şi consolida trupele din Ucraina. În regiunea separatistă Transnistria trăiesc în jur de 200.000 de persoane cu dublă cetăţenie, moldovenească şi rusă. Maia Sandu a spus că există riscul ca unii dintre aceşti oameni să poată fi chemaţi la arme de către Rusia.

UPDATE 16:52. Scenetă bizară la Soci între Putin şi Lukaşenko: Europa să ne trateze cu respect

Occidentul trebuie să trateze Rusia ''cu respect'', a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, relatează EFE, citat de Agerpres. Vladimir Putin se află la Soci, unde s-a întâlnit cu Alexander Lukașenko. "În trecut, liderul din Belarus era cel care încerca să obțină mereu favoruri, dar în prezent aproape că se simte invers", au remarcat jurnaliştii occidentali.

UPDATE 16:07. Kremlinul recunoaşte "greşeli" în procesul de mobilizare parţială

Kremlinul a recunoscut 'greşeli' intervenite în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina şi a subliniat că deocamdată 'nu există nicio decizie' în privinţa închiderii frontierelor, în contextul manifestaţiilor şi exodului de bărbaţi ruşi în străinătate, relatează AFP, citat de Agerpres. 'Există cazuri când decretul (de mobilizare) a fost încălcat', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că speră că aceste 'erori vor fi corectate'. Autorităţile ruse au fost afirmat că mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti nu va viza decât persoanele cu experienţă militară sau competenţe căutate. Dar s-au înregistrat multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experienţă, precum şi a studenţilor.

UPDATE 15:26. Oficial ucrainean: Rusia intenționează să-i recruteze pe locuitorii din teritoriile ocupate

Oficialii ucraineni îi acuză pe ruși că organizează referendumuri de secesiune în patru regiuni ale Ucrainei ca pretext pentru a-i înrola pe ucraineni în armata rusă, potrivit CNN, citat de Mediafax. „Scopul principal al falsului referendum este de a ne mobiliza locuitorii și de a-i folosi drept carne de tun", a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, un oraș ocupat de ruși. Oficialii ucraineni mai spun că deplasările tinerilor în afara Ucrainei ocupate au devenit mult mai dificile de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială. Astfel de călătorii în sudul Ucrainei au fost dificile, dar posibile, prin coridoare amenajate.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, o divizie a Ministerului Apărării, a anunțat săptămâna trecută că armata rusă intenționează să impună mobilizarea de îndată ce „referendumurile" privind aderarea la Federația Rusă vor fi aprobate. „Este clar că, după referendum, inamicul va anunța mobilizarea și pe teritoriile ocupate, deoarece are nevoie de resurse umane", au declarat reprezentanții Centrului de Rezistență. Guvernul ucrainean susține că administrația din teritoriile ocupate, împreună cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), întocmesc liste cu mii de persoane care urmează să fie mobilizate în regiunile ucrainene Zaporojia și Herson.

În regiunea ucraineană Luhansk, care este aproape în întregime ocupată de Rusia și de forțele susținute de ruși, oficialii ucraineni spun că se face deja o recrutare pe scară largă. „Spre deosebire de Federația Rusă, unde mobilizarea este parțială, în așa-numita RPL toată lumea este luată. În Svatove, de exemplu, ordinele de chemare sunt înmânate fiecărui bărbat în vârstă de 18 ani și peste. Unii indivizi, cum ar fi șoferii de camion, sunt trimiși imediat în unități militare, fără a fi instruiți, deoarece nu mai există întăriri pe care să le trimită pe linia frontului", a dezvăluit Serhii Hayday, șeful ucrainean al administrației militare din regiunea Luhansk, pe Telegram. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în weekend că în Crimeea anexată din 2014, recrutările îi vizează în mod special pe etnicii tătari, forțându-i să fugă din peninsulă.

UPDATE 14:50. Rușii care vor muri pe câmpul de luptă din Ucraina "își vor spăla toate păcatele", transmite patriarhul Kiril

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Kirill, a declarat că ruşii care îşi sacrifică vieţile pe câmpul de luptă în Ucraina ''îşi spală toate păcatele'', scrie Agerpres. 'Ştim că astăzi mulţi mor pe câmpurile de luptă internă. Biserica se roagă pentru ca această bătălie să se încheie cât mai repede cu putinţă, pentru ca un număr cât mai mic de fraţi să se ucidă între ei în acest război fraticid'', a afirmat patriarhul Kirill în slujba de duminică, citată de agenţia RIA Novosti.

UPDATE 14:20. Ce planuri are Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia, relatează Reuters. Preşedintele Rusiei a declarat în discursul televizat de săptămâna trecută că Moscova va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja Rusia şi poporul său, dacă integritatea sa teritorială ar fi ameninţată și că nu blufează. "Uitaţi, poate ieri a fost cacealma. Acum, ar putea fi o realitate", a afirmat Zelenski - care anterior a minimizat astfel de avertismente drept "şantaj nuclear" - într-o intervenţie duminică la CBS News. "Nu cred că blufează", a adăugat Zelenski.

UPDATE 14:05. Moldova ar putea retrage cetățenia celor care pleacă să lupte pentru Rusia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că țara sa le poate retrage cetățenia celor care pleacă să lupte pentru Rusia în Ucraina, potrivit unui raport al Reuters, conform The Guardian.

Sandu a preczat că există riscul ca unele persoane cu dublă cetățenie moldovenească și rusă să fie chemate la luptă. "Pentru a preveni acest lucru, analizăm posibilitatea aplicării procesului de retragere a cetățeniei moldovenești pentru acele persoane (cu pașapoarte rusești) care luptă de partea agresorului. De asemenea, ne uităm la posibilitatea ca pedeapsa să fie mai aspră pentru cetățenii moldoveni (fără pașapoarte rusești)... care se află în rândurile forțelor armate ale agresorului", a mai spus Maia Sandu.

UPDATE 13:30. Vladimir Putin consideră că Europa trebuie să trateze Rusia ''cu respect''

Occidentul trebuie să trateze Rusia ''cu respect'', a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, transmite EFE, potrivit Agerpres. La începutul reuniunii, care nu a fost anunţată de Kremlin, Lukaşenko a subliniat că viitorul Europei este alături de Rusia şi Belarus. ''Împreună cu Rusia, unde au tot ce le trebuie. Iar ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?'', s-a întrebat retoric şeful statului belarus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat. La cuvintele interlocutorului său de la Minsk, şeful Kremlinului a adăugat: ''Să ne trateze cu respect''.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La reuniunea de luni, Putin a propus să fie dezbătute - dincolo de situaţia din regiune - chestiuni de ordin economic, în principal planuri comune în domeniul alimentar şi al fertilizanţilor. ''Alimente, fertilizanţi... Vor cumpăra. Deja cumpără. Ce-i drept, este mai complicat (din cauza sancţiunilor occidentale)... Vom găsi căi şi le vom vinde. Preţurile au crescut, dar nu din vina noastră'', a susţinut Lukanşenko, care i-a mulţumit lui Putin pentru că l-a invitat la reuniunea de la Soci. Lukaşenko şi-a exprimat totodată convingerea că, la discuţiile pe care le va purta cu omologul rus, vor fi găsite ''toate soluţiile''. ''Cauza noastră este justă. Vom învinge! Nu avem altă soluţie!'', a declarat preşedintele belarus. Lukaşenko a comentat cu Putin mobilizarea parţială a rezerviştilor în Rusia şi a bagatelizat importanţa faptului că tinerii fug în străinătate pentru a evita încorporarea. ''Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, aşa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă (...). Să fugă, căci se vor întoarce. Rămâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei'', a apreciat el.

Preşedintele belarus a adăugat că el nu şi-a făcut probleme atunci când, în 2020, mii de belaruşi au părăsit ţara după scrutinul prezidenţial, calificat drept fraudulos de opoziţie şi comunitatea internaţională. ''Majoritatea cer să-i primim înapoi'', a susţinut Lukaşenko. 

UPDATE 12:25. Sistemele NASAMS nu au sosit încă în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei a explicat pentru presa ucraineană că sistemele de apărare antiaeriană NASAMS nu au ajuns fizic în Ucraina, aşa cum ar fi lăsat de înţeles Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CBS. Liderul de la Kiev s-ar fi referit doar la decizia de a le transfera, a explicat purtătorul de cuvânt Serhii Nikiforov, citat de publicația ucraieană Pravda. ”Am căzut de acord, am primit aprobarea, dar sistemele NASAMS în sine nu au sosit încă fizic în Ucraina”, a spus el. Zelenski a folosit expresia "avem NASAMS" duminică într-un interviu la canalul CBS, mulțumind SUA pentru transferul acestor arme importante. La mijlocul lunii septembrie, Pentagonul a spus că Ucraina va primi primele două baterii NASAMS în următoarele două luni.

UPDATE 11:28. Zelenski anunță că încă două gropi comune au fost găsite în orașul Izium

Ucrainenii au descoperit încă două gropi care conțin cadavrele a sute de persoane în orașul nord-estic Izium, pe care Kievul l-a recucerit de la Rusia în această lună, a declarat președintele Volodimir Zelenski, informează Reuters. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu difizat de CBS duminică seara. „Astăzi am primit mai multe informații... Au găsit încă două gropi comune, gropi mari, cu sute de oameni... Este vorba despre (micul) oraș Izium. Sancțiunile trebuie să continue. Aceste sancțiuni vor avea un impact politic, dar și financiar​”, a spus Zelenski. 

Autoritățile ruse nu au comentat afirmația lui Zelenski. Moscova neagă în mod regulat comiterea de atrocități în războiul din Ucraina sau că atacurile ar fi vizat civili. 

UPDATE 11:14. Proteste în Daghestan din cauza mobilizării

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercurea trecută mobilizarea parţială a rezerviştilor, care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina, au mai fost atacate şi alte birouri de recrutare din Rusia. În regiunile Daghestan şi Iakuţia, care au furnizat un număr disproporţionat de mare de soldaţi, au avut loc duminică proteste împotriva recrutării. Mai multe femei strânse la un protest în Mahacikala i-au atacat pe polițiști potrivit imaginilor publicate pe Telegram. Au existat încăierări între poliţie și protestatari. Poliţiştii au tras focuri de avertisment în aer, pentru a calma mulțimea. Într-un alt sat din regiune, localnicii au blocat un drum în semn de protest.

UPDATE 10:30. Rusul care a împuşcat un comandant militar într-un birou de recrutare era supărat că cel mai bun prieten a fost chemat în armată

În regiunea Irkutsk din Rusia, un tânăr de 25 de ani a dechis focul într-un birou de recrutare militară din oraşul Úst-Ilimsk, rănind un comandant militar. Victima este într-o "stare extrem de critică”, iar medicii "luptă pentru viața lui", potrivit guvernatorului regiunii. "Mi-e rușine că acest lucru se întâmplă într-un moment în care ar trebui să fim uniți. Atacatorul va fi pedepsit”, a mai declarat acesta potrivit presei ruse. Mai multe detalii despre motivul atacului, aici

UPDATE 10:00. Aproape 192.000 de persoane au trazitat duminică punctele de trecere a frontierei

Aproape 192.000 de persoane au trazitat duminică punctrele de trecere a frontierei, a anunțat Poliția de frontieră. Duminică, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire aproximativ 191.800 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 45.600 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România au fost 90.850 de persoane, dintre care 9.594 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 7,6% faţă de ziua precedentă. Începând cu 10 februarie, înainte de începerea războiului din Ucraina, până duminică, la nivel naţional, au intrat în România 2.417.749 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 9:20. Împușcături într-un birou de recrutare din Rusia

Canalul media Nexta a anunțat pe Twitter că în biroul militar din orașul rusesc Ust-Ilimsk, unde se fac înrolările, un oficial local a fost împușcat, fiind rănit. Atacatorul a fost reținut. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Nimeni nu va merge nicăieri”, a spus atacatorul cu câteva clipe înainte de a deschide focul, a declarat un martor pentru publicația de știri Baikal People, potrivit The Guardian

UPDATE 8:55. Drone rusești au lovit obiecte militare în Odessa

Două drone lansate de forțele rusești în regiunea ucraineană Odessa au lovit obiecte militare, potrivit Reuters. Cele două drone au lovit obiective militare și au provocat un incendiu și detonarea de muniție, a declarat luni comandamentul de sud al forțelor ucrainene. „Ca urmare a unui incendiu pe scară largă și a detonării de muniție a fost organizată evacuarea populației civile. Nu s-au înregistrat victime​", a precizat comandamentul într-o declarație pe Telegram. 

UPDATE 7:50. Un britanic eliberat de Rusia spune că a fost "tratat mai rău decât un câine" şi ţinut în izolare 5 luni

Un britanic eliberat de Rusia a declarat că a fost "tratat mai rău decât un câine" şi ţinut în izolare timp de cinci luni, transmite BBC. Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost deţinut timp de luni de zile în urma capturării sale de către forţele susţinute de Rusia în Ucraina. Într-un interviu pentru ”Sun on Sunday”, el a spus că după ce a fost înjunghiat a fost întrebat dacă vrea o moarte rapidă sau "o moarte frumoasă". El a spus că prizonierii trebuiau să cânte imnul naţional rusesc în fiecare dimineaţă. "Şi dacă nu îl cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut", a spus britanicul. 

În interviu, fostul prizonier a spus că a fost înjunghiat în timpul cât a fost ţinut în captivitate - şi bătut din cauza tatuajelor sale. Aslin din Newark, Nottinghamshire, a fost reţinut în aprilie în timp ce lupta în oraşul Mariupol din sud-estul ţării. El, Pinner şi un cetăţean marocan, Brahim Saadoun, au fost judecaţi în autoproclamata Republică Populară Doneţk şi li s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea. Referindu-se la momentul în care a fost înjunghiat în spate cu un cuţit, dl Aslin a spus: "Ştiam că există o posibilitate foarte mare să fiu ucis". Apoi a fost întrebat de un rus care îl păzea: "Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?" Răspunzând "o moarte rapidă", lui Aslin i s-a spus: "Vei avea o moarte frumoasă şi mă voi asigura că va fi o moarte frumoasă". El a spus că a fost bătut pentru că avea un tatuaj cu un trident ucrainean şi pentru unul care arăta perioada petrecută în Siria. 

Aslin a mai arătat că a fost ţinut într-o celulă de două persoane cu patru persoane şi că a trebuit să doarmă pe un covor infestat cu păduchi. "Nu puteam să mergem la toaletă cum trebuie pentru că nu aveam toaletă", a spus el, adăugând că au fost nevoiţi să folosească sticle goale. El a povestit că a supravieţuit timp de trei săptămâni mâncând bucăţi de pâine şi apă - şi "în cele din urmă a trebuit să îi implorăm să ne dea apă de la robinet", potrivit News.ro

Zelenski anunță că Ucraina a primit din SUA sisteme de apărare antiaeriană NASAMS

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-un interviu televizat, că Ucraina a primit de la SUA sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS). 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Zelenski i-a mulțumit președintelui american Joe Biden și a confirmat că ucrainenii au acum în țară sisteme de apărare antiaeriană NASAMS, scrie The Guardian. Pentagonul informase în urmă cu zece zile că două baterii ale sistemului NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) urmează să fie livrate Ucrainei. Cu toate acestea, liderul de la Kiev a insistat că e nevoie de mult mai mult pentru a proteja cetățenii ucraineni. "Avem absolut nevoie ca Statele Unite să ofere Ucrainei sistemele de apărare aeriană. Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja luată. Dar, credeți-mă, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi infrastructura civilă, școlile, spitalele, universitățile, casele ucrainenilor", a spus Zelenski, potrivit Reuters

Președintele ucrainean a mulțumit, de asemenea, Statelor Unite pentru HIMARS și alte sisteme multiple de lansare de rachete care permit Ucrainei să avanseze împotriva forțelor de ocupație ruse. 

Ucraina a organizat contraofensive în această lună, pentru a elibera porțiuni mari de teritoriu din nord-estul regiunii Harkov. De asemenea, a făcut progrese în sud. Sistemul de rachete sol-aer NASAMS, considerat foarte performant, este fabricat de compania americană Raytheon şi de grupul norvegian Kongsberg. Este utilizat de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de state membre NATO.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 215 LIVE TEXT. Rusia ar fi trimis blindate la graniţa cu Georgia, unde ruşii încearcă să fugă pentru a scăpa de război