Antena Meniu Search
x

Putin ar putea anunța oficial vineri că anexează 15% din Ucraina. Se va adresa parlamentului rus

Kremlinul ar putea anunța oficial anexarea regiunilor Herson, Lugansk, Doneţk şi Zaporojie, situate în est şi sud, care alcătuiesc aproximativ 15%-20% din Ucraina. Niciuna dintre aceste regiune nu se află sub controlul total Moscovei, iar luptele între forțele ucrainene și cele ruse se dau pe întreaga linie a frontului. Așa-zisele refendumuri care au început vinerea trecută se vor încheia azi. Kievul și țările occidentale au respins referendumurile ca fiind false și au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele acestora. Război Rusia - Ucraina, ziua 216 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 11:18

Putin ar putea anunța oficial vineri anexarea teritoriilor ucrainene Donbas, Herson și Zaporojie
Putin ar putea anunța oficial vineri anexarea teritoriilor ucrainene Donbas, Herson și Zaporojie - Profimedia

Președintele Vladimir Putin se va adresa ambelor camere ale parlamentului rus vineri, 30 septembrie, când ar putea anunța în mod oficial și ”aderarea” la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Informația speculată de presa din Rusia este înaintată și de Ministerul Britanic al Apărării.

”Există o posibilitate reală ca Putin să se folosească de discursul din parlamentul Rusiei pentru a anunța oficial aderarea regiunilor ocupate din Ucraina la Federația Rusă. Referendumurile din aceste teritorii sunt programate să se încheie pe 27 septembrie”, au explicat britanicii, citați de The Guardian. Kremlinul speră că un anunț oficial de aderare va fi văzut ca o justificare a ”operațiunii militare speciale” și va consolida sprijinul public pentru război mai ales în contextul în care mobilizarea parțială s-a dovedit a fi o mișcare nepopulară printre ruși. Peste 260.000 de bărbaţi ar fi plecat din Rusia în ultimele zile. 

Experții americani de la ISW arată în analiza de marți, că după anexarea teritoriilor ocupate locuitorii acestora vor deveni automat cetățeni ruși și vor putea fi mobilizați cu forța pentru război. Potrivit acestora,  Rusia ar începe de săptămâna viitoare, în jurul datei de 1 octombrie, recrutarea forțată a ucrainenilor din teritoriile care urmează a fi anexate. Autoritățile de ocupație au început să anunțe rezultatele falselor referendumuri de anexare, citând o prezență la vot trucată în mod flagrant, mai susține ISW.

Marea Britanie a anunțat un pachet de sancțiuni ca răspuns la referendumurile ilegale din Ucraina, iar G7 a condamnat falsele referendumuri ruseşti din Ucraina, pe care a spus că nu le va recunoaşte niciodată. Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, a anunțat și el luni că nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma referendumurilor desfăşurate.

Preşedintele Rusiei a declarat în discursul televizat de săptămâna trecută că Moscova va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja Rusia şi poporul său, dacă integritatea sa teritorială ar fi ameninţată și că nu blufează. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin blufează când spune că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Putin ar putea anunța oficial vineri că anexează 15% din Ucraina. Se va adresa parlamentului rus