Antena Meniu Search
x

Scandal în Coreea de Sud: prima doamnă ar fi primit o geantă Dior de 2.000 de euro. Momentul, filmat cu camera ascunsă de un pastor şi difuzat cu 3 luni înaintea alegerilor

Controversă în Coreea de Sud, după ce prima doamnă Kim Keon-Hee, în vârstă de 51 de ani, ar fi acceptat drept cadou o geantă de aproximativ 2.000 de euro de la brandul Dior. Potrivit BBC, s-a declanşat haosul în Partidul Puterea Poporului (PPP) după apariţia zvonurilor legate de soţia preşedintelui coreean Yoon Suk-Yeol.

de Redactia Observator

la 25.01.2024, 18:14

Preşedintele din Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, şi soţia lui, prima doamnă Kim Keon Hee
Preşedintele din Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, şi soţia lui, prima doamnă Kim Keon Hee - Profimedia

Imagini filmate cu camera ascunsă şi publicate la finalul anului trecut par să surprindă momentul în care un pastor îi prezintă poşeta Dior primei doamne din Coreea de Sud, Kim Keon-Hee. Unii analişti susţin că scandalul afectează şansele partidului din care face parte preşedintele în funcţie, Yoon Suk-Yeol, la alegerile din aprilie. Alegătorii cer explicaţii legate de provenienţa darului scump, arată sondajele din Coreea de Sud. Opoziţia a folosit incidentul pentru a discredita partidul PPP. 

Prima doamnă din Coreea de Sud, filmată pe ascuns de pastor când primea poşeta Dior

Imaginile, publicate pe canalul de YouTube de aripă stângă Voice of Seoul, ar fi fost filmate chiar de pastorul Choi Jae-Young, cu o cameră ascunsă în ceasul de mână. 

Se vede cum bărbatul intră în magazin pentru a cumpăra poşeta Dior, în valoare de 3 milioane de woni (aproximativ 2.100 de euro). Apoi, pastorul Choi Jae-Young merge într-o companie din Seul, deţinută de soţia preşedintelui, unde aceasta îl întreabă: "De ce îmi tot aduci astfel de lucruri?"

Pe acelaşi subiect

Geanta ar fi intrat în posesia primei doamne în septembrie 2022, scrie presa locală. Deşi din videoclip nu reiese explicit dacă Kim Keon-Hee a acceptat cadoul, publicaţia Korea Herald scrie că biroul prezidenţial a confirmat acest lucru, etichetat drept "proprietate guvernamentală"

Ce spune legea din Coreea de Sud despre valoarea cadourilor

Un sondaj recent arată că 69% din populaţia cu drept de vot din Coreea de Sud vrea explicaţii de la preşedinte cu privire la acţiunile soţiei sale. La finalul anului, un alt sondaj arăta că 53% dintre respondenţi consideră comportamentul ei drept nepotrivit.

Scandalul a luat amploare cu trei luni înaintea alegerilor legislative din Coreea de Sud. Analistul politic Rhee Jong-Hoon a prezentat întregul incident ca o găselniţă pentru a-l atatca pe preşedinte şi partidul din care face parte. 

În Coreea de Sud, legea interzice ca oficialii publici şi rudele lor să primească daruri în valoare individuală de peste 1 milion de woni (aproximativ 700 de euro). De asemenea, la finalul anului fiscal, valoarea totală a cadourilor primite nu poate depăşi 3 milioane de woni.

Scandalul a afectat partidul preşedintelui Yoon

Preşedintele l-ar fi îndemnat pe liderul partidului, Han Dong-Hoon, să demisioneze după ce acesta a comentat că incidentul este "de interes public""Practic, totul a fost pus la cale, cu o cameră ascunsă. Totuşi, lipsesc mai multe indicii", a declarat Han Dong-Hoon pentru publicaţia Korea Times.

Într-un final, cei doi au căzut la pace, iar Han Dong-Hoon rămâne în partid. Reacţia iniţială a preşedintelui Yoon ar putea costa însă partidul, crede profesorul universitar de ştiinţe politice Kim Jae-Chun.

Prima doamnă a fost comparată de voci din opoziţie cu regina Franţei Marie Antoinette, care a rămas celebră în istorie pentru preferinţele sale extravagante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Scandal în Coreea de Sud: prima doamnă ar fi primit o geantă Dior de 2.000 de euro. Momentul, filmat cu camera ascunsă de un pastor şi difuzat cu 3 luni înaintea alegerilor