Antena Meniu Search
x

Video Serbia fierbe. Protestatarii cer anularea rezultatelor alegerilor parlamentare, favorabile lui Vucic. Lidera Opoziţiei, de origine română, în greva foamei

Crăciun marcat de violenţe în Serbia. Mii de oameni s-au adunat în Belgrad pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor parlamentare, favorabile partidului preşedintelui Vucic. Manifestația a scăpat de sub control. Protestatarii au spart geamurile primăriei capitalei și au încercat să intre în instituție. Forțele de ordine au răspuns dur iar oamenii au fost alungați cu gaze lacrimogene. Lidera opoziţiei, de origine română, a intrat în grevă în semn de protest. 

de Redactia Observator

la 25.12.2023, 21:36

Vezi și

Manifestanții au escaladat pereții primăriei din Belgrad și au spart geamurile instituției. Protejați de scuturi, jandarmii au încercat să reziste furiei protestatarilor. Opoziția cere anularea rezultatelor alegerilor parlamentare și locale. Lidera opoziției din Serbia, Marinika Tepic, cu rădăcini românești, a intra în greva foamei şi acuză fraudarea scrutinului. Partidul Libertăţii şi Dreptăţii, din care face parte, a anunțat că sănătatea ei este în pericol și are nevoie zilnic de perfuzii.

Marinika Tepic: Toţi parlamentarii care s-au adunat aici, împreună cu noi, cer anularea rezultatelor alegerilor din Belgrad, pentru că alegerile au fost furate.

Partidul Progresist Sârb a câștigat aproape 47 la sută din voturi la alegerile de săptămâna trecută, iar cifrele dau peste cap parcursul european al Serbiei. Observatorii internaționali au denunțat o serie de nereguli - buletine de vot falsificate și voturi cumpărate. 40.000 de voturi fictive ar fi primit partidul pro-rus condus de preşedintele Aleksandar Vucic. În ziua scrutinului, peste 300 de plângeri au fost depuse.

Serbia fierbe. Protestatarii, alungaţi cu gaze lacrimogene

Pe acelaşi subiect

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei: Cei care au jurat să lupte împotriva violenţei au confirmat, încă o dată, că sunt huligani ce vor să ne distrugă oraşele, satele, casele şi ţara, înainte de toate. Nu o să le permit să ne distrugă oraşul.

Protestatarii au fost alungați cu gaze lacrimogene. 38 de oameni au fost arestați, iar mai mulți au fost răniți de forțele de ordine.

Popularitatea partidului lui Aleksandar Vucic s-a prăbușit în luna mai, când o tragedie s-a abătut asupra Serbiei. Două atacuri armate au luat viața a 19 oameni, copii și adolescenți. Măcelul a dat naștere unui val nemaivăzut de proteste la nivel național și solicitări de demisie pentru actuala conducere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Serbia fierbe. Protestatarii cer anularea rezultatelor alegerilor parlamentare, favorabile lui Vucic. Lidera Opoziţiei, de origine română, în greva foamei