Antena Meniu Search
x

Cresc iar tensiunile între Pristina şi Belgrad. 30 de atacatori au ucis un poliţist albanez, apoi s-au baricadat într-o mănăstire, la graniţa cu Serbia

Atac armat în Kosovo! Peste 30 de bărbați înarmați au ucis un ofițer de poliție albanez, iar apoi au luat cu asalt o mănăstire ortodoxă, în apropierea graniței cu Serbia. Trei atacatori au murit în urma luptelor armate. Din această cauză, au crescut iar tensiunile între Serbia şi Kosovo. Poliția a înconjurat satul Banjska, unde se află mănăstirea. Asediul mănăstirii din Kosovo s-a încheiat după bătălii grele.  

de Redactia Observator

la 25.09.2023, 08:38

Vezi și

Forţele de ordine kosovare au preluat duminică controlul asupra unei mănăstiri în nordul Kosovo, unde se baricadaseră circa 30 de persoane înarmate timp de mai multe ore după moartea unui poliţist în cursul nopţii, ceea ce a relansat tensiunile dintre Pristina şi Belgrad, informează France Presse.

"Am preluat controlul asupra acestei zone, după mai multe confruntări", a spus ministrul de interne Xhelal Svecla într-o conferinţă de presă. De la mijlocul zilei, oameni înarmaţi baricadaţi în această mănăstire erau încercuiţi de forţele de poliţie.

Trei atacatori au fost ucişi, a precizat ministrul, fără să ofere mai multe detalii, care a anunţat de asemenea arestarea a doi bărbaţi răniţi care erau în "uniformă" şi a altor patru persoane care ofereau sprijin grupului. Acestea din urmă au fost arestate în afara zonei mănăstirii.

Mai devreme, poliţia precizase că patru civili au fost "arestaţi în posesia unor instrumente de comunicare radio" şi că un număr mare de arme şi muniţii au fost confiscate.

Poliţia kosovară a intrat în mănăstirea Banjska din nordul Kosovo, unde mai devreme se baricadaseră 30 de indivizi înarmaţi, presupuşi militanţi sprijiniţi de Serbia, a relatat cotidianul Koha Ditore din Pristina, potrivit EFE.

Un grup de pelerini veniţi de la Novi Sad, în Serbia, se afla în interiorul clădirii, când aceşti bărbaţi mascaţi "au luat cu asalt mănăstirea, forţând poarta cu un vehicul blindat". Agenţii de poliţie au escortat într-un loc mai sigur călugării şi pelerinii care fuseseră surprinşi în mănăstire în timpul luptelor, conform ziarului citat.

Circa 30 de indivizi înarmaţi năvăliseră duminică la bordul unor vehicule blindate într-un sat din nordul Kosovo, locuit de o majoritate de etnici sârbi, înfruntând poliţia kosovară şi refugiindu-se într-o mănăstire, unde schimbul de focuri a provocat moartea a trei atacatori, în timp ce mai devreme fusese ucis un ofiţer kosovar de poliţie, au indicat autorităţile de la Pristina, citate de Reuters.

Premierul kosovar Albin Kurti a imputat asaltul unor "criminali finanţaţi de Serbia", descriindu-i ca "profesionişti care au experienţă militară" şi cerându-le să se predea.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a reacţionat anunţând că va face o declaraţie la ora locală 20:00 (18:00 GMT) pentru a "demonta toate minciunile lui Albin Kurti, care nu creează decât haos şi infern" în Kosovo. Duminică seara, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că a avut o convorbire cu premierul kosovar şi cu preşedintele sârb despre acest "atac oribil şi laş".

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, la aproape zece ani după ce NATO a contribuit la respingerea forţelor sârbe în afara fostei provincii sârbe în cursul unui război sângeros ce s-a soldat cu circa 13.000 de morţi, în cea mai mare parte de origine albaneză, notează AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Cresc iar tensiunile între Pristina şi Belgrad. 30 de atacatori au ucis un poliţist albanez, apoi s-au baricadat într-o mănăstire, la graniţa cu Serbia