Antena Meniu Search
x

SUA califică execuţia protestatarului iranian de 23 de ani drept o "escaladare sinistră": "Regimul iranian va fi tras la răspundere"

Statele Unite au calificat cu fermitate joi drept o "escaladare sinistră" execuţia în Iran a unui bărbat implicat în demonstraţiile care au loc în ţară şi au dat asigurări că regimul iranian va fi tras la răspundere, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 22:55

Mohsen Shekari
SUA califică execuţia protestatarului iranian de 23 de ani drept o "escaladare sinistră" - Profimedia

"Execuţia lui Mohsen Shekari reprezintă o escaladare sinistră a încercărilor regimului de a suprima orice critici şi de a zdrobi aceste proteste", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a scris pe Twitter că Statele Unite "vor trage la răspundere regimul iranian pentru violenţele brutale provocate propriului popor".

Iranul a executat joi dimineaţa un bărbat acuzat că a rănit un paramilitar după ce blocase circulaţia pe un bulevard din Teheran în timpul revoltelor care zguduie de peste trei luni această ţară, potrivit Mizan Online, agenţia puterii judiciare iraniene. Tânărul se numea Mohsen Shekari şi avea 23 de ani.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Curtea Supremă a respins apelul acuzatului şi a justificat sentinţa spunând că acţiunile lui au reprezentat o "crimă de război împotriva lui Dumnezeu".

Proteste sângeroase în Iran după moartea lui Mahsa Amini

Iranul este scena unor manifestaţii declanşate de moartea pe 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, decedată după ce fusese arestată de poliţia moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, ce prevede ca femeile să poarte văl în locurile publice.

Purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar, Masoud Setayeshi, a anunţat marţi că cinci persoane acuzate de uciderea unui membru al Basij au fost condamnate la moarte într-un verdict pe care îl pot ataca cu apel. Amnesty International a declarat că autorităţile iraniene cer pedeapsa cu moartea pentru cel puţin 21 de persoane în ceea ce spune că sunt "procese înscenate, menite să îi intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul".

Autorităţile iraniene, care denunţă revoltele, acuză în mod regulat SUA şi aliaţii lor occidentali, precum şi grupări kurde cu sediul în străinătate, că ar fi instigatorii acestei mişcări de protest fără precedent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » SUA califică execuţia protestatarului iranian de 23 de ani drept o "escaladare sinistră": "Regimul iranian va fi tras la răspundere"