Antena Meniu Search
x
LIVE

Primul bărbat executat pentru protestele din Iran. Fapta care i-a adus moartea: "O crimă de război împotriva lui Dumnezeu"

Iranul a executat, joi dimineaţă, un bărbat acuzat că a rănit un ofiţer paramilitar după ce a blocat traficul pe un bulevard din Teheran în timpul protestelor care zguduie ţara de aproape trei luni, au anunţat agenţiile de presă din Iran, preluate de Al-Jazeera. Tânărul se numea Mohsen Shekari şi avea 23 de ani.

De Redactia Observator la 09.12.2022, 08:02
Vezi și

"Mohsen Shekari, un protestatar care a blocat bulevardul Sattar Khan pe 25 septembrie şi a înjunghiat un membru al miliţiei Bassidj în umărul stâng, a fost executat joi dimineaţă la Teheran", a anunţat agenţia iraniană semioficială Tansim, conform news.ro. Curtea Supremă a respins apelul acuzatului şi a justificat sentinţa spunând că acţiunile lui au reprezentat o "crimă de război împotriva lui Dumnezeu".

Proteste sângeroase în Iran

Iranul este zguduit de proteste de la moartea, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost reţinută de poliţia moravurilor pentru că nu purta corect hijabul. Autorităţile au reprimat protestele, iar luni, Gărzile Revoluţionare, trupele de elită ale regimului islamic, au lăudat sistemul judiciar pentru poziţia sa dură şi l-au încurajat să emită rapid şi decisiv sentinţe în cazul celor acuzaţi de "crime împotriva securităţii naţiunii şi a Islamului".

Purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar, Masoud Setayeshi, a anunţat marţi că cinci persoane acuzate de uciderea unui membru al Basij au fost condamnate la moarte într-un verdict pe care îl pot ataca cu apel. Amnesty International a declarat că autorităţile iraniene cer pedeapsa cu moartea pentru cel puţin 21 de persoane în ceea ce spune că sunt "procese înscenate, menite să îi intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Primul bărbat executat pentru protestele din Iran. Fapta care i-a adus moartea: "O crimă de război împotriva lui Dumnezeu"