Antena Meniu Search
x

Transnistria ar urma să ceară astăzi alipirea la Rusia. Chişinăul face apel la calm şi spune că e doar "o scamatorie regizată de Moscova"

Zi decisivă pentru Transnistria. Astăzi va avea loc congresul aşa zişilor deputaţi de la Tiraspol, şedinţă în care ar putea cere alipirea la Rusia. Oficialii de la Chişinău cred însă că acest lucru nu se va întâmpla, ci este doar "o fumigenă" lansată de Kremlin. De la Bucureşti, premierul Ciolacu spune că interesul Moscovei pentru regiunea separatistă a crescut constant după declanşarea războiului din Ucraina.   

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 08:41

Vezi și

Toţi ochii sunt aţintiţi spre Transnistria zilele acestea. Asta după ce deputaţii din proclamata republică moldovenească nistreană ar urma să se reunească astăzi şi să ceară alipirea la Rusia în baza referendumului organizat în 2006. Deocamdată, pe agendă nu există acest subiect, dar în capitalele europene discuţiile sunt în toi.

Marcel Ciolacu, premier România: Uitaţi-vă la dinamica războiului din Ucraina şi a interesului din ce în ce mai crescând a Federaţiei Ruse măcar politic să gestioneze Transnistria şi sunt ferm convins că ştiţi la fel de bine ca mine ce va urma. Avem o obligaţie politică faţă de românii noştri din Republica Moldova.

Serviciile de informaţii militare de la Kiev susţin că la Tiraspol nu există intenţia de a cere Rusiei anexarea regiunii separatiste. Ar fi o scamatorie regizată de Moscova pentru a induce panică, spune şi preşedintele parlamentului moldovean, Igor Grosu.

"Scamatorie regizată de Moscova"

Pe acelaşi subiect

Igor Grosu: Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin.

Transnistria depinde din punct de vedere economic de Republica Moldova şi se supune de la 1 ianuarie condiţiilor vamale de la Chişinău, decizie care a deranjat Tiraspolul.

Angela Grămadă, analist: Este vorba despre acele modificări de taxe ale codului vamal, taxele de import şi aici au de suferit şi cei din regiunea transnistreană, deci, scad şi sumele care ajung în bugetul aşa zisului regim separatist.

Această nemulţumire este speculată de Rusia.

Angela Grămadă, analist: Moscova susţine acest regim separatistşi care are nevoie permanentă de un suflu nou împotriva autorităţilor guvernamentale de la Chişinău.

Un oficial al departamentului de stat al SUA a fost asigurat ieri de preşedintele Transnistriei că republica pe care o conduce doreşte pacea cu Moldova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Transnistria ar urma să ceară astăzi alipirea la Rusia. Chişinăul face apel la calm şi spune că e doar "o scamatorie regizată de Moscova"