Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina susţine că este implicată în ambuscada care a ucis zeci de mercenari Wagner în Mali: "O operaţiune de succes. Vor urma altele"

Agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) susține că este implicată în ambuscada care a ucis zeci de mercenari ruşi din gruparea paramilitară Wagner în Mali. Potrivit The Wall Street Journal, ar fi unul dintre cele mai letale atacuri din ultimii ani împotriva forțelor ruse din Africa. Printre cei morți se numără un comandant al Grupului Wagner, Serghei Șevcenko, și Nikita Fedîanin, administratorul  popularului canal de Telegram, afiliat Wagner, "Gray Zone".

de Redactia Observator

la 30.07.2024 , 12:02

Ucraina susţine că este implicată în ambuscada care a ucis zeci de mercenari Wagner în Mali: "O operaţiune de succes. Vor urma altele"
Ucraina susţine că este implicată în ambuscada care a ucis zeci de mercenari Wagner în Mali: "O operaţiune de succes. Vor urma altele" - Kyiv Post

Un purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare de la Kiev a sugerat că Ucraina a jucat un rol cheie în a-i ajuta pe rebelii tuaregi să ucidă pe 27 iulie zeci de luptători ai Grupului Wagner, relatează siteul rusesc de investigaţii Meduza

La sfârșitul săptămânii trecute au izbucnit lupte grele între mercenarii Wagner și rebelii tuaregi, soldate cu pierderi semnificative pentru gruparea rusă, au relatat agenţiile Reuters și Associated Press. Gruparea Wagner este prezentă în Mali din 2021, când Franța și-a retras forțele de menținere a păcii din țară în urma unei lovituri de stat. Junta militară condusă de colonelul Assimi Goita i-a invitat atunci pe mercenarii ruși să înlocuiască trupele franceze. 

Alianţa de grupări armate separatiste, dominată de tuaregi, o coaliție cunoscută sub numele de Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD), a declarat că armata maliană și forțele Grupului Wagner au suferit "pierderi uriașe de forță de luptă și echipamente", inclusiv zeci de morți și răniți. Potrivit unui comandant tuareg, 54 de luptători ai Grupului Wagner și șapte soldați malieni au fost uciși. Între timp, armata maliană a declarat că doar doi dintre soldații săi au fost uciși și alţi 10 au fost răniți.

Articolul continuă după reclamă

Zeci de foști mercenari Wagner au fost uciși în Mali 

Pe acelaşi subiect

Numărul exact al victimelor în rândul luptătorilor Grupului Wagner nu este clar, dar filmările postate pe rețelele de socializare după atac arată aproximativ 30 de cadavre. Canalul rus de Telegram Baza a relatat că cel puțin 20 de luptători Wagner au fost uciși. Rybar, un alt canal care are legături strânse cu Ministerul rus al Apărării, a raportat că pierderile grupului de mercenari abia au depăşit 24 de persoane. Canalul a remarcat că cel puțin unele dintre cadavrele care apar în filmări ar aparține rebelilor tuaregi și ar fi fost "filmate pentru efect".

O sursă apropiată de Gruparea Wagner a declarat pentru BBC News din Rusia că cel puțin 82 de mercenari au fost uciși. Un fost comandant al grupului, cu indicativul "Rusich", a vorbit şi el peste 80 de victime. Potrivit The Wall Street Journal, incidentul a fost cel mai probabil unul dintre cele mai letale atacuri împotriva mercenarilor ruși în Africa, de când forțele Grupului Wagner au fost trimise pentru prima dată acolo în 2017.

BBC News Rusia a mai relatat că rebelii tuaregi au reușit să avariaze cel puțin un elicopter de atac rusesc Mi-24. Potrivit WSJ, rebelii au atacat un elicopter folosit pentru a transporta luptători răniți atunci când acesta a efectuat o aterizare de urgență în orașul Kidal.

Printre morţii filmaţi după ambuscadă ar apărea şi Nikita Fedîanin, administratorul canalului de Telegram, afiliat Wagner, "Gray Zone". Agenția rusă de stat TASS a confirmat moartea acestuia, citând persoane apropiate. Fedîanin avea 29 de ani. Ultima sa postare de pe Telegram a fost publicată pe 23 iulie și include o fotografie care arată un grup de luptători Wagner în fața unui vehicul blindat în "una dintre țările din Sahel" (o regiune care include Burkina Faso, Mauritania, Mali, Niger și Ciad).

Luptătorii Wagner luaţi prizonieri în urma ambuscadei

Unii dintre luptătorii Wagner au fost luați prizonieri în urma ambuscadei. Bloggerul militar rus Boris Rojin a spus că unul dintre prizonieri, un luptător pe nume Anton Ielizarov a fost înapoiat deja grupului. Canalul de Telegram "Military Informant" a scris că membrii Wagner capturați au fost răscumpărați imediat printr-o înțelegere intermediată de Corpul Africa din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Siteul rusesc de investigaţii The Insider a relatat că Ielizarov a devenit comandantul de facto al grupului Wagner după ce cofondatorul Dmitri Utkin a fost ucis într-un accident de avion împreună cu Evgheni Prigojin în august 2023. Potrivit Meduza gruparea Wagner a încetat oficial să mai existe după moartea lui Prigojin și Utkin. Luptătorii care au făcut parte din acest grup au fost integraţi în aşa-numitul Corpul Africa, o entitate umbrelă condusă de ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian

Presa ucraineană a raportat că Ielizarov este comandantul care a condus ofensivele Grupului Wagner pentru cucerirea orașelor ucrainene Soledar și Bahmut în 2023. Comentând înfrângerea forțelor Wagner din Mali, Andrei Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ucrainei, a spus că rebelii tuaregi "au primit, printre altele, informațiile necesare pentru a desfășura o operațiune militară de succes împotriva criminalilor ruşi de război". El a adăugat că nu poate dezvălui niciun detaliu, dar că vor urma "mai multe" astfe de operaţiuni.

Pe 29 iulie, Grupul Wagner  a publicat o declarație oficială în care menţionează că o unitate de asalt condusă de comandantul Serghei Șevcenko a luptat, lângă orașul Tinzaouaten, alături de trupele maliene împotriva membrilor Azawad (o coaliție de tuaragi și grupuri naționaliste arabe) și Al-Qaeda din Sahel. Potrivit grupului, adversarii lor s-au regrupat în urma unei furtuni de nisip și au atacat forțele Wagner cu arme grele și drone. Pe 27 iulie, grupul lui Șevcenko a trimis ultimul său mesaj radio, spunând că au mai rămas doar trei dintre ei. Șevcenko a murit în luptă la scurt timp.

Declarația confirmă că Grupul Wagner a suferit pierderi, dar nu clarifică câți luptători au fost uciși sau cine sunt aceștia. Siteul ucrainean Kyiv Post a publicat luni o fotografie în care susţine că apar rebeli tuaregi pozând cu steagul ucrainean după înfrângerea forțelor Grupului Wagner.

Grupările separatiste armate au pierdut începând de anul trecut controlul asupra mai multor localităţi din nordul Mali, după o ofensivă a armatei care a culminat cu capturarea oraşului Kidal, un bastion al rebelilor. Statul Mali se confruntă din 2012 cu grupările armate jihadiste active în regiunea Sahel, precum cele afiliate al-Qaida şi Statului Islamic, dar şi cu grupări ale rebelilor separatişti şi cu diverse bande înarmate. Responsabili din Mali au afirmat că trupe ruse, care nu sunt mercenari din Wagner, ci instructori, ajută forţele locale cu echipamente cumpărate din Rusia.  

La fel ca juntele militare care au preluat puterea prin lovituri de stat în ţările vecine Niger şi Burkina Faso, junta condusă în Mali de colonelul Assimi Goita a întors spatele fostei puteri coloniale Franţa, care s-a văzut forţată să-şi retragă trupele, în timp ce aceste trei ţări din Sahel strâng relaţiile politice şi militare cu Rusia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Ucraina susţine că este implicată în ambuscada care a ucis zeci de mercenari Wagner în Mali: "O operaţiune de succes. Vor urma altele"