Un cioban a salvat șase alergători în timpul maratonului care a ucis 21 de oameni în China. FOTO

De Redactia Observator.
Publicat: 26.05.2021, 01:27.
Actualizat: 26.05.2021, 01:36

Un cioban este sărbătorit ca un erou în China după ce presa a aflat că a salvat șase alergători epuizați în timpul unui ultramaraton în care au murit 21 de concurenți.

Un cioban a salvat șase alergători în timpul maratonului care a ucis 21 de oameni în China

Zhu Keming în peștera unde a adăpostit alergătorii. A făcut anterior provizii de alimente și haine pentru situații de urgență.

Profimedia

Numele ciobanului Zhu Keming era în tendințe pe Weibo marți, la trei zile după ce maratonul de 100 km, din provincia nord-vestică Gansu, a devenit o cursă letală pe ploaie înghețată, vânt puternic și grindină, relatează The Guardian. Incidentul a declanșat indignare în China. Oamenii au cerut explicații de ce organizatorii au ignorat avertismentele cu privire la vremea extremă.

Zhu a ieșit cu oile la păscut sâmbătă în jurul prânzului, când brusc vremea severă a început. Și-a căutat refugiu într-o peșteră unde depozitase haine și alimente pentru situații de urgență. În timp ce se afla în interior a văzut unul dintre cei 172 de concurenți ai maratonului și s-a alertat pentru că stătea nemișcat, aparent suferind de crampe. Zhu l-a condus pe bărbat înapoi în peșteră, i-a masat mâinile și picioarele înghețate, a aprins un foc și i-a uscat hainele.

Alți patru alergători au intrat apoi în peșteră și i-au spus ciobanului că alții s-au prăbușit afară, unii inconștienți. Ciobanul a ieșit din nou afară și, înfruntând grindina și temperaturile reci, a ajuns la un alergător întins pe jos. L-a cărat spre adăpost și l-a înfășurat în pături. „Vreau să spun cât de recunoscător sunt omului care m-a salvat”, a scris alergătorul Zhang Xiaotao pe Weibo. „Fără el aș fi murit.”

Citește și:

În ciuda laudelor, ciobanul a declarat presei de stat că el este „ o persoană obișnuită care a făcut un lucru foarte obișnuit”. Zhu a salvat trei bărbați și trei femei, dar regretă că nu a putut să facă mai mult pentru a-i ajuta și pe alții afectați de hipotermie. „Au fost unii oameni care nu au putut fi salvați”, a spus el. „Erau doi bărbați inconștienți și nu puteam face nimic pentru ei. Îmi pare rău."

Tragedia a aruncat în discuție industria în plină expansiune a maratonului și a alergărilor din China. Organizatorilor de evenimente li s-a ordonat să acorde o importanță sporită măsurilor de siguranță. Cinci curse de cross-country, maraton sau alte competiții de alergat au fost anulate la scurt timp.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.