Antena Meniu Search
x

Summitul cu Biden nu l-a intimidat pe Putin. Ucraina acuză Rusia că și-a suplimentat numărul trupelor de la graniță până la 120.000 de militari

Oficialii ucraineni din domeniul Apărării susți că Rusia a suplimentat numărul de trupe din apropierea graniței cu Ucraina până la 120.000 de militari, inclusiv personal suplimentar în cadrul forțelor aeriene și navale, potrivit CNN.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 09.12.2021, 14:49

Summitul cu Biden nu l-a intimidat pe Putin. Ucraina acuză Rusia că și-a suplimentat numărul trupelor de la graniță până la 120.000 de militari
Summitul cu Biden nu l-a intimidat pe Putin. Ucraina acuză Rusia că și-a suplimentat numărul trupelor de la graniță până la 120.000 de militari - Profimedia Images

Potrivit celei mai recente evaluări de securitate în curs de desfășurare, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că „echipamente militare, cum ar fi tancuri, vehicule armate și rachete „Iskander” rămân în apropierea graniței cu Ucraina”. în urma numeroaselor exerciţii militare ruseşti.

Rusia „deplasează și acumulează unități militare pentru a menține tensiunea în regiune”, se arată în raport, permițându-i să „creeze rapid forțe de lovitură și să pună bazele unei întăriri rapide”.

De-a lungul ultimelor luni s-au constatat creșteri de efective militare la granița ruso-ucraineană, au atras atenția mai mulți oficiali din Occident. Săptămâna trecută, scrie CNN, forțele ruse aveau capabilități de-a lungul graniței cu Ucraina capabile să efectueze o invazie rapidă și imediată, inclusiv construirea de linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict de lungă durată.

Kremlinul a respins aceste acuzații în repetate rânduri, iar președintele Vladimir Putin a descris sugestia că Rusia ar invada Ucraina drept „provocatoare”: "Rusia urmărește o politică externă pașnică. Dar are dreptul  se apere", a declarat liderul de la Kremlin.

Pe acelaşi subiect

În cadrul summitului virtual de marți, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus cu privire la invadarea Ucrainei, spunând că Washingtonul va pregăti o serie de sancțiuni economice dure în cazul în care forțele ruse ar ataca.

De asemenea, excluzând deocamdată orice intervenţie militară în cazul unei invazii a Ucrainei, Joe Biden a avertizat miercuri că un atac rus în Ucraina va duce la o întărire a prezenţei militare americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat luni că acumularea de trupe ruse a fost o încercare de a răspândi frica și neliniștea în Ucraina și de a împiedica Kievul să se apropie de NATO și de aderarea la Uniunea Europeană. "Această desfășurare de trupel de-a lungul graniței noastre, este obiectivul principal al Rusiei, de a destabiliza țara".

Potrivit unui ultim raport ucrainean, Rusia își intensifică operațiunile în Belarus, care se învecinează la nord cu Ucraina. Potrivit sursei, unele unități ale armatei rămân în apropierea graniței Rusiei cu Belarus „la o distanță de aproximativ 260 km de granița de stat a Ucrainei”.

Rusia și-a intensificat, de asemenea, acțiunile de strângere de informații și monitorizare a numărului de zboruri cu avioane de recunoaștere de-a lungul graniței cu Ucraina, deasupra Mării Negre și a Mării Azov.

Iohannis, consultări cu Joe Biden

Joe Biden va avea o discuţie telefonică cu "liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică", potrivit unui comunicat.

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, scrie Agerpres.

Acest apel va avea loc după o conversaţie telefonică programată cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută ajutorul Statelor Unite pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Summitul cu Biden nu l-a intimidat pe Putin. Ucraina acuză Rusia că și-a suplimentat numărul trupelor de la graniță până la 120.000 de militari