Antena Meniu Search
x

Video Scenariul care dă fiori reci europenilor. Cum ar putea schimba un conflict Rusia-Ucraina graniţele Europei. Kievul pregăteşte referendum

Un conflict între Rusia şi Ucraina ar duce la modificarea graniţelor Europei. Este scenariul de care se tem cei mai mulţi analişti militari şi care produce îngrijorari în marile capitale europene, dar şi la noi. Pentru că Rusia ar ajunge la frontiera noastră şi implicit la graniţa NATO. Prinsă la mijloc, Ucraina ia în calcul organizarea unui referendum pentru autonomia regiunii separatiste Donbass şi ia în calcul chiar negocieri directe cu Vladimir Putin.

de Redactia Observator

la 11.12.2021, 19:59

Vezi și

Ideea unui referendum a fost avansată chiar de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ucrainenii ar urma să decidă asupra autonomiei regiunilor proruse Doneţk şi Luhansk, aflate de aproape opt ani în mijlocul unui război civil între rebelii proruşi susţinuţi de Moscova şi armata ucraineană.

Consultarea populară este văzută ca ultimă soluţie pentru evitarea unui conflict militar. Mai ales că pe linia frontului discuţia dintre Vladimir Putin şi Joe Biden, de marţi, nu a schimbat mare lucru, ba chiar a înrăutăţit situaţia. Soldaţii ucraineni susţin că Moscova şi-a consolidat poziţiile de la graniţă cu ţara lor. 

 Luke Harding, corespondent The Guardian: Dacă Rusia va invada Ucraina sau dacă va exista o reinvazie a estului Ucrainei, atunci acesta este locul pe unde vor trece tancurile ruse. 

Mizele unui război în regiunea noastră sunt însă uriaşe. Dacă Ucraina vrea să îşi câştige independenţa teritorială şi politică, Rusia are interese politice, economice şi sociale. În primul rând vrea să oprească extinderea NATO către Est.

Pe acelaşi subiect

Apoi, îşi doreşte să dea drumul la gaze prin noua conductă Nord Strream 2, care ar consolida dependenţa energetică a Europei de Rusia. Ar fi şi o victorie de prestigiu pentru Vladimir Putin, care şi-ar cimenta poziţia de preşedinte pe viaţă şi şi-ar îndeplini visul de a reda Rusiei gloria din perioada Uniunii Sovietice.  

Tensiuni între Ucraina şi Rusia

Anders Fogh Rasmussen, fost Secretar General al NATO: Nu cred că Vladimir Putin va ataca Ucraina. Ştie că l-ar costa scump asta. Dar cred că în viziunea sa, Rusia ar avea mai mult de profitat prin paralizarea economiei ucrainene şi destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. 

Volodimir Fesenko, analist politic ucrainean: Ucraina este în zona de interes exclusiv al Rusiei şi toate deciziile din Ucraina sunt luate cu aprobarea Rusiei, asta este miza acum. 

Decocamdată conflictul rămâne în faza declaraţiilor războinice între Rusia şi marile cancelarii europene. NATO a respins somaţia Rusiei de a renunţa la o eventuală extindere spre Est şi promite că va susţine independenţa Ucrainei. 

Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii: Va fi o greşeală strategică pentru Rusia să atace Ucraina 

Fără ajutor internaţional, Ucraina nu poate rezista în faţa colosului de le Est. Experţii mlitari estimează că armata Kievului ar rezista cel mult o oră în faţa unei ofensive militare ruse. Un potenţial război ruso-ucrainean, pe lângă pierderile umane şi materiale, ar putea duce şi la modificarea graniţelor Europei.  Rusia ar ajunge cu zona de influenţă până la frontiera NATO şi implicit a ţării noastre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Scenariul care dă fiori reci europenilor. Cum ar putea schimba un conflict Rusia-Ucraina graniţele Europei. Kievul pregăteşte referendum