Antena Meniu Search
x

Zelenski dă asigurări că nu se va închide coridorul de transport prin Marea Neagră, în ciuda tuturor ameninţărilor

Război în Ucraina. Coridorul alternativ de transport prin Marea Neagră va continua să funcţioneze, în pofida tuturor ameninţărilor, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 15:28

Zelenski dă asigurări că nu se va închide coridorul de transport prin Marea Neagră, în ciuda tuturor ameninţărilor
- Profimedia

Biroul său de presă a transmis că Zelenski a discutat telefonic cu premierul britanic Rishi Sunak despre operarea pe acest coridor şi despre poliţele de asigurare pentru navele care-l folosesc. Compania de consultanţă Barva Invest din Kiev anunţase joi că Ucraina a suspendat folosirea noului său coridor pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră din cauza ameninţărilor pe care le implică minele navale şi creşterea activităţii avioanelor de luptă ruseşti în zonă.

Oficialii ucraineni au negat apoi informaţia

După ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un "coridor umanitar" pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizaţia Maritimă Internaţională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece şi prin apele teritoriale ale României.

Potrivit oficialilor ucraineni şi unor surse din sectorul transportului naval, peste 40 de nave au folosit până în prezent acest coridor şi au fost astfel exportate prin porturile ucrainene circa 1,5 milioane de tone de mărfuri.

Producătorii agricoli ucraineni au estimat săptămâna aceasta că până la 2,5 milioane de tone de produse alimentare ar putea fi exportate lunar prin acest coridor, ceea ce ar compensa aproape integral impactul deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri externe » Zelenski dă asigurări că nu se va închide coridorul de transport prin Marea Neagră, în ciuda tuturor ameninţărilor