Antena Meniu Search
x

Video În plină pandemie care a dat peste cap sistemul de educație, elevii nu au cărți la Limba română, Matematică sau Științele naturii: "Stăm cu mâna întinsă la Minister"

Şcoala nu e ca la manual. Elevii au început orele fără cărţi pe bănci! Cei din clasele a treia şi a patra lucrează fără manuale la matematică, limba română şi ştiinţe, iar învăţătorii improvizează cum pot: cu fişe suplimentare şi rugăminţi către părinţi să printeze cărţile. Explicaţia Ministerului Educaţiei: ca în fiecare an, nu sunt gata licitaţiile.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 21.09.2021, 20:29

Vezi și

Elev: În ghiozdanul meu am geografia, muzică şi mişcare, educaţie civică, istorie şi abilităţile practice.  

Reporter: Şi ce vă lipseşte? 

Elev: Lipsesc manuale de română, matematică, ştiinţele naturii, religie şi engleză.

Practic, jumătate dintre cărţile obligatorii le lipsesc în acest moment elevilor de clasa a patra. "Nu ştiu de ce se întâmplă, am intrat în clasa pregătitoare în 2012, şi în fiecare an am început şcoala fără manuale", mărturiseşte o învăţătoare.

Pe acelaşi subiect

Lipsa manualelor, o problemă întâlnită an de an

Soluţia? La limba engleză, profesoara le aduce fişe cu exerciţii, la matematică folosesc manualele vechi, iar la limba română, doamna învatatoare apelează la o variantă digitală a manualului pentru că, din fericire, învaţă într-o sală cu tablă inteligentă. La o altă şcoală din Capitală, părinţii au primit mesaje să scoată la imprimantă toate cărţile.

Educaţia e repetentă în fiecare an la problema manualelor. Fie pentru că licitaţiile încep prea tarziu, fie pentru că există multe contestaţii şi procesul se prelungeşte. Aceeasi problema exista si la clasa a treia unde copiilor le lipsesc cărţi de la cel puţin trei discipline. Ministerul Educaţiei le recomandă învăţătorilor să folosească tot manualele vechi, din 2016, pentru ca materia şcolară nu s-a schimbat de atunci. 

Reporter: Care e valabilitatea unui manual? 

Marian Şuţă, reprezentant Min. Educaţiei: 4 ani de zile, in anumite situatii se mai poate extinde cu un an. 

"Nu avem ce ne trebuie, stăm întotdeauna cu mâna intinsa la Ministerul Educatiei sa respecte o lege care spune ca invatamantul e gratuit", spune Iulian Cristache, federaţia părinţilor.

Ministerul Educaţiei promite că manualele vor ajunge la elevi în cel mult patruzeci de zile. Adică înainte de vacanţa de iarnă.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Fii Observator » În plină pandemie care a dat peste cap sistemul de educație, elevii nu au cărți la Limba română, Matematică sau Științele naturii: "Stăm cu mâna întinsă la Minister"