Antena Meniu Search
x

Video Vreme extremă în țară. Gospodării inundate în Dâmbovița, covor de gheață pe o șosea din Maramureș

Meteorologii ANM au emis mai multe avertizări de tip nowcasting de vreme severă pentru mai multe judeţe din țară, în cursul zilei de joi, unde vor fi furtuni, cu ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Instabilitatea atmosferică va continua în toată ţara, până duminică seară.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.06.2021, 16:08

În județul Dâmbovița, în apropiere de Târgoviște a plouat în 30 de minute cât să inunde străzile și gospodăriile oamenilor. Canalizarea nu a făcut față debitului mare de apă şi toată apa acumulată s-a revărsat în curțile și grădinile oamenilor. 

În Șișești, la Maramureș, un strat gros de grindină s-a aşternut în doar câteva minute pe șosea, amintindu-le șoferilor de zilele friguroase de iarnă. ”Aici a dat cu piatră! Toate sunt la pământ, Doamne, Iisuse!”, se aude o femeie pe filmarea trimisă Fii Observator.

În acest moment este în vigoare un Cod roșu de ploi torențiale valabil pentru județul Mehedinţi: Dubova, Svinița, până la ora 16:30. Aici sunt așteptate averse torenţiale ce vor acumula 35...50 l/mp - în zona avertizată în ultimele 2 ore s-au acumulat peste 50 l/mp, vijelie, grindină de dimensiuni medii, descărcări electrice.

Ploi și vijelii până duminică seară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat informarea privind manifestări de instabilitate atmosferică, aceasta fiind valabilă de joi, de la ora 12.00, până duminică, la ora 23.00.

"În intervalul menţionat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de joi, vineri şi sâmbătă (10, 11 şi 12 iunie), îndeosebi după-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte, precum şi în sudul şi centrul teritoriului. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest şi va cuprinde toate regiunile", a transmis ANM.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 litri/metru pătrat şi, pe arii restrânse, 25-50 litri/metru pătrat.

Pentru ziua de joi, între orele 12.00 şi 23.00, meteorologii au emis Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

"Pe parcursul zilei de joi (10 iunie) în Oltenia, Maramureş, nordul Moldovei, local în Muntenia şi în Transilvania, precum şi în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 25...30 litri/ metru pătrat şi izolat 40 litri/ metru pătrat", a arătat ANM.

Codul galben vizează judeţele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna,  Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

În zona municipiului Bucureşti, mai ales în cursul după-amiezelor vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 5...10 litri/ metru pătrat şi izolat posibil peste 15...20 litri/ metru pătrat. Temperaturile maxime vor fi în general de 25...27 de grade, iar cele minime de 13...16 grade. Duminică, valorile termice vor fi în scădere astfel încât temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Fii Observator » Vreme extremă în țară. Gospodării inundate în Dâmbovița, covor de gheață pe o șosea din Maramureș