Antena Meniu Search
x

Ce este "happy hypoxia", un simptom întâlnit la pacienţii Covid cu boală severă

Pacienții infectați cu noul coronavirus ajung să se confrunte cu diverse simptome, printre care şi un fenomen pe care specialiştii îl numesc "happy hypoxia".

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 27.10.2020, 18:23

Dispozitiv cu ajutorul căruia se măsoară nivelul de oxigen din sânge
"Happy hypoxia" este un nou simptom întâlnit la pacienţii Covid cu boală severă - profimediaimages
  • "Happy hypoxia" este un fenomen Covid-19 care se manifestă în rândul persoanelor confirmate cu noul coronavirus
  • Oamenii care se confruntă cu această problemă au saturația de oxigen foarte scăzută, însă nu prezinte simptome severe

Problema este cu atât mai mare cu cât fenomenul îşi face apariţia în mod tăcut, potrivit Yahoo.

Tocmai din acest motiv, experții mai folosesc și termenul de „silent hypoxia”. Pacienţii nici nu au habar ce li se întâmplă, nu le este dat niciun semnal înainte ca starea generală gravă să se instaleze. 

Happy hypoxia, simptom Covid-19

"Happy hypoxia" poate fi descrisă drept momentul în care un bolnav care nu are simptome severe, are saturația de oxigen din sânge extrem de mică. Doctorii sunt uimiți de faptul că, în general, respectivii pacienți ar trebui să se simtă foarte rău. Bolnavii ajung să resimtă cel mult o ușoară stare de apatie.

''În mod normal, dacă nivelul oxigenului este scăzut, ar trebui să simți un oarecare discomfort, să ai dificultăți în respirație, să ai senzația că ți se taie respirația. În cazurile prezentate, oamenii se prezintă fără simptome'', spune un medic. 

Chiar dacă bolnavul nu prezintă o simptomatologie deosebită, este posibil ca mai apoi să aibă dintr-o dată o cădere care să necesite rapid internare și chiar terapie intensivă. Pacienții trebuie în acest caz să fie intubați și ventilați mecanic.

Cum se detectează Happy hypoxia

O persoană poate fi încadrată în respectivul fenomen dacă prezintă o saturație a oxigenului egală sau mai mică de 90, în timp ce anumiți oameni au ajuns să atingă și valori situate în jurul numărului 50. 

Un alt semnal este și de câte ori un om trage aer în piept într-un minut. O persoană sănătoasă face asta cam de 10-12 ori, în timp ce una bolnavă ajunge să tragă aer în piept chiar și de 20-30 de ori pe minut.

Există anumite rapoarte ce susțin că boala ar putea fi combătută prin administrarea de anticoagulante celor în cauză. 

Citește și:

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Ce este "happy hypoxia", un simptom întâlnit la pacienţii Covid cu boală severă