Antena Meniu Search
x

Alegeri prezidențiale Franța. Macron și Marine Le Pen niciodată nu au fost atât de apropiaţi în sondaje

Brusc ​​cursa pentru alegerile prezidențiale din Franța a devenit mai strânsă. În urmă cu câteva săptămâni, Emmanuel Macron stătea confortabil, pregătit pentru un al doilea mandat. Aprilie a devenit însă cea mai nefavorabilă perioadă pentru președintele francez în exercițiu. Al doilea mandat al lui Macron este ameninţat în mod real de candidata de extremă dreapta Marine Le Pen. Noile sondaje arată o reducere semnificativă a decalajului dintre Macron şi principalul său rival. Riscă Macron să piardă alegerile?

de Redactia Observator

la 08.04.2022, 18:05

Macron și Marine Le Pen, niciodată cei doi nu au fost atât de apropiaţi în sondaje. Riscă Macron să piardă?
Macron și Marine Le Pen, niciodată cei doi nu au fost atât de apropiaţi în sondaje. Riscă Macron să piardă? - Getty Images

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa are loc duminică, 10 aprilie 2022. Cei 12 candidaţi sunt:

  • Nathalie Arthaud, profesoară de economie, candidata partidului Lupta Muncitorilor (extremă stânga)
  • Nicolas Dupont-Aignan, candidat al partidului Franţa Înainte (dreapta suveranistă)
  • Anne Hidalgo, candidata Partidului Socialist, fost primar al Parisului
  • Yannick Jadot, candidat din partea Verzilor
  • Jean Lassalle candidat al partidului Să rezistăm (centru dreapta)
  • Emmanuel Macron, candidat al partidului Republica în Mișcare (centru), președinte francez în exercițiu
  • Jean-Luc Mélenchon, candidat al partidului Franţa nesupusă (stânga populistă și eurosceptică)
  • Marine Le Pen, candidata partidului Reunirea Națională (extrama dreapta)
  • Valérie Pécresse, candidat din partea partidului Republicanii (centru-dreapta)
  • Fabien Roussel, deputat si jurnalist, candidat al Partidului Comunist Francez (extrema stânga)
  • Éric Zemmour, jurnalist politic și autor, candidat al partidului Recucerirea (extrema dreaptă)
  • Philippe Poutou, candidat al Noului Partid Anticapitalist (extrema stânga)

Sondajele arată o diminuare a distanţei dintre Emmanuel Macron, creditat în primul tur cu circa 26% din intenţiile de vot şi Marine Le Pen, 22%. Niciodată cei doi nu au fost atât de apropiaţi în sondaje. Riscă Macron să piardă? Cel mai probabil se va ajunge în turul secund unde se va duce o luptă între Macron și Le Pen. Frontul republican pentru a-i stopa calea candidatei de extremă dreapta s-ar putea fisura în condiţiile în care în ultimii cinci ani s-a creat un curent antimacronist în opinia publică, potrivit AFP. 

Marine Le Pen, deși rămâne radicală în ceea ce priveşte migraţia şi instituţiile, a lucrat pentru a-şi corecta imaginea, scrie și New York Times. A vorbit despre viața ei personală și și-a ajustat din politici pentru a câștiga simpatie și credibilitate în rândul alegătorilor mainstream. 

Pe acelaşi subiect

Avocata de 53 de ani a urcat cu două puncte în ultima săptămână, ajungând la 22% din intenţiile de vot, în timp ce scorul lui Macron a scăzut cu două puncte până la 26%, conform celui mai recent barometru OpinionWay-Kéa Partners de joi. Diferența se reduce şi în turul al doilea, pe care Emmanuel Macron l-ar câştiga totuşi în faţa Marinei Le Pen cu 53-47% (era 55-45% acum o săptămână).

Primele proiecţii ale rezultatelor vor fi date publicităţii după închiderea urnelor, duminică la ora 21.00, ora României. Turul al doilea este programat duminică 24 aprilie.

Într-un miting de campanie la Perpignan (în sudul Franței), Marine Le Pen l-a atacat joi seară pe Emmanuel Macron. A declarat că ”alternativa este simplă: fie dizolvarea într-o mare magmă mondială via o Uniune Europeană care este preludiul ei, fie afirmarea Naţiunii ca ”spaţiul cel mai protector pentru ai noştri”.

La rândul său, Macron a spus în Le Parisien vineri că elementele fundamentale ale candidatei Marine Le Pen nu s-au schimbat: este un program rasist, care vizează să divizeze societatea, de o mare brutalitate”. ”Marine Le Pen are un program social mincinos, pentru că nu ea îl finanţează”, a adăugat el.

Nivelul de absenteism, care ar putea atinge sau chiar depăşi recordul de 28,4% din 2002 (22,2% în 2017), se anunţă a fi una dintre cheile scrutinului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Alegeri prezidențiale Franța. Macron și Marine Le Pen niciodată nu au fost atât de apropiaţi în sondaje