Antena Meniu Search
x

Curs valutar

”Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni". Macron spune că Putin va ataca în forţă Donbasul pentru o victorie pe 9 mai

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi va concentra atacurile din Ucraina asupra zonelor separatiste din Donbas în încercarea de a obţine o "victorie" pentru 9 mai, data la care se marchează capitularea Germaniei naziste în 1945, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP, citat de AgerpresRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 44 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 08.04.2022 , 12:46

”Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni". Macron spune că Putin va ataca în forţă Donbasul pentru o victorie pe 9 mai
”Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni". Macron spune că Putin va ataca în forţă Donbasul pentru o victorie pe 9 mai - Profimedia

"Pentru Rusia, 9 mai este o sărbătoare naţională, un eveniment militar important şi este aproape sigur că, pentru preşedintele Putin, 9 mai trebuie să fie o zi a victoriei", a explicat el la postul de radio francez RTL. "Ei îşi vor concentra eforturile în Donbas. Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni" în această regiune din estul Ucrainei, a declarat Macron.

El a reamintit că Franţa, alături de Grecia şi Turcia, încearcă să organizeze operaţiuni umanitare în oraşul port asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, dar "cu multe dificultăţi" din cauza "unui refuz complet al Rusiei".

Vorbind despre noile sancţiuni anti-Rusia decise de UE joi, el a acuzat partidul adversarei sale în cursa electorală Marine Le Pen, pe care l-a numit cu vechea sa denumire de Frontul Naţional, că rămâne "ambiguu" în privinţa Rusiei, evitând să o sancţioneze.

Articolul continuă după reclamă

"Am observat absenţa vinovată a tuturor parlamentarilor Frontului Naţional din Parlamentul European când vine vorba de a sancţiona Rusia, ceea ce arată ambiguitatea pe care o au încă unii în legătură cu această ţară, în ciuda războiului", a spus Macron.

Pe acelaşi subiect

Emmanuel Macron a mai spus joi că a primit "un refuz explicit" din partea lui Putin la o operaţiune umanitară la Mariupol, notează AFP. "Acest rol de dialog cu preşedintele rus este ingrat, petrec ore întregi discutând. Cinismul este la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii, nu este niciodată ceva plăcut(...) Dar este datoria mea", le-a răspuns el cititorilor jurnalului francez Le Parisien.

Şeful statului francez a adăugat că nu speră într-o schimbare în conflictul ruso-ucrainean înainte de mijlocul lunii mai, ţinând să adauge, totodată, că dialogul "va fi fost util în pregătirea păcii de mâine". De asemenea, el l-a acuzat pe premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care l-a criticat pentru că a vorbit cu Vladimir Putin, că este "un antisemit de extremă-dreaptă, care interzice persoanele LGBT".

Cu o zi înainte, Emmanuel Macron îl acuzase deja că "se amestecă în campania politică franceză", subliniind apropierea lui de rivala sa de extremă-dreaptă la prezidenţiale, Marine Le Pen. Declaraţiile preşedintelui Macron intervin într-un moment în care Moscova a taxat joi ca "absurde" declaraţiile purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal "cu privire la presupusa lipsă de aprobare a Rusiei pentru evacuarea civililor din Mariupol".

"Partea rusă este pregătită să desfăşoare coridoare umanitare în orice direcţie cât mai curând posibil şi să asigure evacuarea în siguranţă a civililor", a asigurat Ministerul Apărării de la Moscova.

Potrivit lui Emmanuel Macron, "puterea rusă alege oamenii care ies pentru a-i duce în Rusia". "Deci nu este o operaţiune umanitară. Franţa propune un coridor, cu Crucea Roşie Internaţională. Rusia îl refuză: asta o izolează diplomatic", a adăugat el.

În opinia sa, "când Franţa propune o operaţiune umanitară la Mariupol şi există un refuz explicit din partea preşedintelui rus, cel puţin lucrurile sunt clare". Gabriel Attal a declarat joi, "în numele guvernului francez", că "loviturile Rusiei împotriva spitalului de pediatrie din Mariupol (au fost) inumane şi laşe".

Armata rusă şi aliaţii săi separatişti asediază Mariupol de săptămâni întregi şi se confruntă cu o rezistenţă ucraineană înverşunată. Situaţia umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părţi, iar oraşul este în mare parte în ruine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » ”Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni". Macron spune că Putin va ataca în forţă Donbasul pentru o victorie pe 9 mai