Antena Meniu Search
x

Video Creşterea salariului minim la 3.700 de lei ar putea fi amânată. Cum se împart taxele de 40% pe care statul le ia din venituri

Majorarea salariului minim la trei mii 700 de lei din iulie nu mai este o certitudine. Liderii PSD ar vrea să mărescă lefurile înainte de alegeri, dar liberalii spun că antreprenorii şi marile companii ar fi sub o presiune uriaşă a bugetului. De majorarea salariului s-ar bucura şi statul, care are cea mai mare cotă de impozitare a muncii din Europa. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 17.05.2024 , 20:17

Salariul minim brut este 3.300 de lei acum, din care statul ia, sub formă de impozite şi contribuţii sociale, 1.200 de lei. 

Marcel Ciolacu, premierul României-reporter: Intenţia clară a Guvernului este că salariul minim să crească la 3.700 de lei.

- Se va întâmpla de la 1 iulie?

Vezi și

- Această decizie o iau cu partenerii sociali.

Pe acelaşi subiect

Creşterea salariului minim la 3.700 de lei ar putea fi amânată

Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Aici vorbim de salariile din mediul privat. Trebuie să înţelegem cu toţii că la salariul minim se raportează taxele plătite de mediul privat. Discutăm de cei care deţin companiile, de investitorii români, de investitorii străini. 

Dacă salariul brut ar creste la 3.700 de lei, angajatii ar primi 2.200 de lei în mână, adică aproape 140 de lei în plus faţă de leafa actuală.

Radu Burnete, director Confederaţia Patronală: Noi am spus de la început că nu suntem de acord cu această creştere de la 1 iulie. Adică nu suntem de acord cu 1 iulie, nu cu creşterea. Dacă îl creştem ba în octombrie, ba în iulie, ba în septembrie, nu mai ştie nimeni când creşte salariul minim şi nu îţi poţi face un plan cum trebuie.

Adrian Negrescu, analist economic: Multe dintre firme vor avea de ales. Ori vor creşte preţurile, ori vor fi nevoite să dea afară o parte din angajaţi pentru a reuşi să plătească noile salarii. 

Sindicatele cer Guvernului să majoreze salariul minim din iulie, cum a fost înţelegerea încă de anul trecut.

Dumitru Costin, lider Blocul Naţional Sindical: Au fost ani în care i-a lăsat burta să propună mai mult, ani în care au îngheţat salariul minim. Nu a existat niciodată ceva transparent, coerent, predictibil.

Majorarea salariului minim ar fi o măsură prin care Statul va avea de câştigat. 

Câţi bani ia statul din salariu 

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Statul încasează peste 40% din salariul unui român. Din venitul brut - 25% este contribuţia la pensii. De aici, Statul încasează peste 20%, iar restul ajunge la Pilonul II de pensii private. Adăugati aici contributia la Sănătate şi impozitul pe venit de 10%. Dar nu uitati inflatia - o taxă invizibilă care ne erodează puterea de cumpărare. În prezent 200 de lei din salariul minim sunt scutiti de taxe si impozite. Dar surse din Guvern spun că această facilitate ar putea să dispară din IULIE. Asa se face că după toate taxele plătite, angajatul rămâne în mână cu mai putin de 60% din salariu. Asta înseamnă că 5 luni din an muncim, de fapt, pentru a plăti taxe si impozite către Stat. 

O Directivă Europeană prevede că salariul minim ar trebui să ajungă la 50% din salariul mediu brut. Ministerul Muncii a anuntat că noua formulă de calcul va ţine cont de puterea de cumpărare si productivitatea muncii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Evenimente » Creşterea salariului minim la 3.700 de lei ar putea fi amânată. Cum se împart taxele de 40% pe care statul le ia din venituri