Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi

Cum să ne gestionăm cheltuielile şi economiile pentru a trăi mai bine, într-o nouă ediţie a rubricii IQ Financiar cu Iancu Guda.

de Iancu Guda

la 03.10.2024 , 13:03

Ce spun cifrele din România. Dacă ne uităm la INS venitul mediu pe o familie care are cam 2,5 membri la sfârşitul acestui semestru în 2024 pe toată familia sunt 8,049 de lei în medie pe lună. Gândiţi-vă că dacă ai un salariu mediu de 5.000 de lei şi un salariu minim de 2.500 de lei eşti cam pe acolo cu venitul pe lună pe gospodărie.

Provocarea este că se economiseşte doar 6%, o să aflăm împreună în cele de urmează cifrele care ne arată cheltuielile unei familii în medie în România. 35% la mâncare, dar în acelaşi timp 16% se aruncă la gunoi. Avem tutun, alcool plus restaurante împreună de 20 de ori mai mulţi bani decât la sănătate şi educaţie. Dacă vrem să ne simţim bine ideea este să fie cu măsură şi să avem echilibru din toate, să avem grijă de sănătate când suntem sănătoşi şi de bani când avem bani. Altfel, dacă ne preocupăm de sănătate când suntem pe patul de spital şi de educaţie şi de competitivitatea noastră când deja suntem şomeri din păcate s-au putea să fie prea târziu. Este important să înţelegem cum putem să optimizăm bugetul, să reducem cheltuielile şi să economisim mai mult. 

Cum reducem risipa

Vezi și

Evident că trebuie să fim atenţi la vicii, la toate acele cheltuieli care sunt pe zona de risipă alimentară şi ineficienţă energetică. Practic de înseamnă? Vorbim de lucruri simple, un leu pe zi nu se poate economisi? Înseamnă 90 de lei pe trimestru, iar la 8.000 de lei pe familie, înseamnă 1% pe trimestru, deci 4% pe an, şi uita aşa putem ajunge de la 6% la 10% economi cu un singur leu pe zi. Mai concret, de unde luăm acel leu pe zi. De exemplu, dacă ne uităm la risipa alimentară, aruncăm la gunoi în medie în România 216 lei. Sunt unele familii care mânăncă tot şi nu le ajung banii de mâncare şi nu aruncă nimic. În medie în România asta este realitatea, se aruncă la gunoi 216 lei pe zi.

În 30 de ani, dacă înmulţim cu 12 luni şi cu 30 de ani o să obţineţi 77,875, dar surpriză, dacă investiţi banii aceştia la un randament anual de 10% veţi obţine în 30 de ani aproape 500 de mii de lei, de 7 ori mai mult. Cum investeşti să obţii randament 10% pe an? Asta o să aflăm în episoadele următoare. Haideţi să vedem un alt exemplu, toţi românii îşi pot îmbunătăţi eficienţa energetică, un bec înlocuit cu un led, să pui nişte bandă de burete sau de cauciuc la geam, atunci din ineficienţa energetică poţi să ajungi la 264 de mii în 30 de ani şi dacă vedem un alt exemplu important, pentru că unul din trei români fumează o să vedem cât înseamnă un pachet de ţigări pe zi, un 1,695,366 dacă investesc cei 25 de lei pe 30 de ani la un randament de 10% pe an.

Câţi bani putem avea peste 30 de ani dacă eliminăm risipa, 2 milioane şi jumătate, echivalentul a 500.000 de euro. Ştiţi câţi români au peste 500,000 de euro, cinci din o mie. Se poate dacă suntem atenţi la fiecare leu pe zi. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » IQ Financiar » În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi