Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum au evoluat salariile de-a lungul anilor, de la aderarea României în UE și până în prezent

Cum au evoluat salariile de-a lungul anilor, dar şi de ce ne interesează asta, aflăm în rubrica IQ Financiar.

de Iancu Guda

la 01.10.2024 , 08:41

Este foarte important să vedem evoluția salariilor pentru că ne arată puterea de cumpărare, dar și a inflației. Dacă ne uităm la ultimele date de la INS, vedem o corelație foarte interesantă. În ultimii 15 ani, de la aderarea la Uniunea Europeană până în prezent, avem o creștere de cinci ori a salariului mediu în România.

Cum a crescut salariul în România de la aderarea la UE

În 2007, când am aderat la UE, un salariu mediu net în România era 1.042 de lei, a ajuns la mijlocul acestui an la peste 5.079 de lei, doar că nu pentru toată lumea a crescut la fel. Salariul minim pe economie, totuși, a crescut și el de cinci ori. În 2007, era 500 de lei salariul minim, acum este 2.500 mediu net.

Vezi și

Aceste creșteri nu au fost la fel în toate sectoarele și avem diferențe mari. În IT de exemplu este singura industrie unde se câștigă peste 10.000 de lei net pe lună în buzunar, extracția petrolului 9.500 și transporturi aeriene, intermedieri financiare, administrația publică, 7.000 de lei se câștigă la stat, cu 35% mai mult decât la privat. Nu prea e normal, noi privatul care susținem economia să câștigăm mai puțin decât la stat.

Pe acelaşi subiect

Este foarte important să vedem și corelația cu inflația că degeaba cresc salariile, dacă nu avem și putere de cumpărare. Dacă ne uităm la ultimele cifre de la INS, avem o creștere importantă a salariului cu 12.5% peste inflație în ultimul an, cu 6.8%. Doar că ultimul an nu este relevant, ca să înțelegem fenomenul trebuie să vedem ultimii 15 ani.

Cum a evoluat inflația de-a lungul timpului

Dacă ne uităm la ultimele date de la INS cele mai mari creșteri de la un an la altul sunt în fabricarea substanțelor și produselor chimice, 25%, apoi avem peste 20% în industria famaceutică, HORECA și tranzacții imobiliare. Dacă vedem mai departe imaginea de ansamblu, de la aderarea în UE până în prezent, o să vedem cifrele referitoare la inflația totală.

De obicei, inflația a fost în general sub creșterea salariului. Au fost exepții, mai țineți minte criza din 2008, 2009, 2010 ce greu ne-a fost. Atunci, salariu a crescut mai puțin decât inflația, adică am sărăcit. S-a mai întâmplat recent, în 2022, cu războiul, cu explozia prețurilor, la energie, la utilități. Dar cu excepția acestor momente, salariul a crescut peste inflație. 

Totalul creșterii prețurilor în ultimii 17 ani, de la aderare până în prezent, avem 125% la prețuri, pe când salariul a crescut cu 400%. Dacă ne uităm în ultimii 10 ani, să stiți că inflația a fost 100%. Adică ce cumpăram cu 5 lei în 2014, am nevoie de 10 lei în 2024. Așa că nu mai țineți banii la saltea, investiți-i ca să putem prospera în viață.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » IQ Financiar » Cum au evoluat salariile de-a lungul anilor, de la aderarea României în UE și până în prezent