Antena Meniu Search
x

Video De la furat saci de porumb, la contracte de milioane de euro cu statul. Lungul drum al infracţiunilor parcurs de baronul Niculae Bădălău

Niculae Bădălău, de la mărire la decădere. Baronul de Giurgiu, ajuns vicepreşedinte la Curtea de Conturi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Politicianul e acuzat că a dat mită şi s-a folosit de funcţii şi relaţii pentru a obţine pentru firmele familiei contracte de milioane de euro din bani publici. Un primar din Giurgiu, condamnat şi el în trecut, a denunţat acum circuitul şpăgii. 

de Redactia Observator

la 28.11.2022, 19:32

Vezi și

Cu privirea în pământ, cătuşe la mâini şi fără să scoată o vorbă. Aşa a ieşit fostul ministru al Economiei, Niculae Bădălău, de la Curtea de Apel. E decăderea unui politician care s-a crezut de neatins. Până acum. Timp de 30 de zile, baronul de Giurgiu va rămâne în arest. Procurorii DNA au dezvăluit modul în care obţinea contracte cu primăriile din Giurgiu şi Teleroman, profitând de funcţii şi relaţii.

Traseul mitei: cum funcţiona "reţeaua" lui Niculae Bădălău

Caracatiţa lui Bădălău avea în centru firma-suveică SAMBY IMPEX SRL, ce aparţine ginerelui său, Răzvan Marica. Din 2019, firma primeşte contracte cu statul în valoare de 4 milioane de euro. Dar întotdeauna e loc de mai mult. Bădălău ia legătura cu primarul din Bucşani, Dan Păsat, şi îi promite 170.000 de euro dacă ajută firma familiei să primească încă un contract de 17 milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de canalizare din comună. Intermediara şpăgii este Elena Matache, angajată a firmei, care s-a ocupat direct de plăţile către edil.

Vineri, procurorii DNA au prins-o pe femeie, pe autostradă, în flagrant: îi dădea mită 35.000 de lei primarului Dan Păsat din partea lui Bădălău. Nici denunţătorul nu e însă uşă de biserică. În 2013, Păsat a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru șantaj şi e cunoscut că-şi ameninţă adversarii cu arma.

Pe acelaşi subiect

Trecutul lui Niculae Bădălău, presărat de fărădelegi

Fărădelegile lui Niculae Bădălău încep din tinereţe. În comunism, ca subinginer la CAP, a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a furat patru saci de porumb. După Revoluţie, a schimbat zeci de funcţii. A fost ministru al Economiei, parlamentar timp de trei mandate, preşedinte executiv al PSD, vicepreşedinte al Senatului României şi, mai nou, vicepreşedinte la Curtea de Conturi.

"Nu avem frică de rău, la putere e Bădălău!", se aude în imagini filmate în 2018. Atunci, la o petrecere la care era naş, a jignit românii din diaspora la o petrecere cu manelişti: "Să vină Diaspora, că noi ne p***m pe ea!" Câteva zile mai târziu, câţiva protestatari i-au atârnat un WC, în faţa grandioasei vile din Bolintin Vale. N-a înţeles mesajul şi a comis-o din nou: "700.000 de oameni care au domiciliu, restul până la 3-5 milioane sunt fetele alea care le duc ăştia...".

A trădat şi s-a adaptat de câte ori a fost nevoie. A semnat o scrisoare anti-Dragnea, iar apoi s-a răzgândit. Întrebat dacă a făcut o solicitare şi pentru Liviu Dragnea, în vederea unei demisii din funcţia PSD, Bădălău răspundea: "Nu, exclus, cum să se ceară demisia preşedintelui partidului?"

Salariul lui Bădălău, vicepreşedinte la Curtea de Conturi

"A fi generos este o virtute!", susţinea el. Mai ales când o faci cu propriul buzunar. Ca vicepreşedinte la Curtea de Conturi, Bădălău primeşte 5.000 de euro în fiecare lună. Are aproape 700.000 de euro în conturi, bijuterii de 25.000 de euro şi tablouri de 12.000 de euro. Fostul ministru al Economiei are şi două case, fiecare de câteva sute de metri pătraţi. Anul trecut a vândut un teren de 600.000 de euro. 

Urmaşii săi trăiesc regeşte de pe urma în contractelor cu statul. Iar fiul, Gabi Bădălău, a devenit nelipsit din spaţiul public, fie prin prisma tatălui său, fie prin divorţul urât de cântăreaţa Claudia Pătrăşcanu. 

PSD cere revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău

Printr-un document oficial, PSD cere revocarea lui Bădălău din funcţia de membru al Curţii de Conturi. "Domnul Bădălău trebui să-şi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Vorbim de reputaţia unei instituţii", a declarat Ana-Maria Cătăuță, deputat PSD.

Elena Matache, cea care l-a ajutat să împartă mita, a primit arest la domiciliu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » De la furat saci de porumb, la contracte de milioane de euro cu statul. Lungul drum al infracţiunilor parcurs de baronul Niculae Bădălău