Antena Meniu Search
x

Dorin Cocoş, condamnat pentru spălare de bani. Cum scapă fostul soţ al Elenei Udrea de închisoare

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare.

de Redactia Observator

la 29.12.2021, 17:21

Dorin Cocoş, condamnat pentru spălare de bani. Cum scapă fostul soţ al Elenei Udrea de închisoare
Dorin Cocoş, condamnat pentru spălare de bani. Cum scapă fostul soţ al Elenei Udrea de închisoare - Hepta / Inquam Photos / Octav Ganea

Dorin Cocoş a fost condamnat pentru spălare de bani, fiind acuzat de DNA că a ascuns, printr-un contract fictiv de împrumut, o parte din cei 9 milioane de euro primiţi ca mită în dosarul Microsoft.

Potrivit deciziei instanţei, Dorin Cocoş a primit un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălarea banilor, însă judecătorii au dispus ca această pedeapsă să fie contopită cu o condamnare definitivă de 2 ani şi 4 luni aplicată în cazul lui de Instanţa supremă în 2016, în dosarul Microsoft.

Prin contopirea celor două pedepse, a rezultat 2 ani şi 8 luni închisoare, dar tribunalul a decis ca Dorin Cocoş să fie eliberat condiţionat, având în vedere că a executat deja aproximativ un 1 şi 8 luni în dosarul Microsoft, la care se adaugă 72 de zile ca urmare a aplicării recursului compensatoriu (reducerea zilelor de pedeapsă ca urmare condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare). Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

De ce a fost acuzat Dorin Cocoş

Pe acelaşi subiect

Potrivit DNA, în perioada 2009-2011, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit, în tranşe, de la două persoane (martori în cauză) suma de 9.000.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern, în scopul de a asigura firmelor susţinute de martori adjudecarea unui contract de închiriere produse educaţionale Microsoft, aminteşte Agerpres.

"În acest context, în a doua jumătate a anului 2014, în timp ce se efectuau cercetări legate de aspectele menţionate mai sus, cunoscând că suma de 500.000 euro pe care ar fi primit-o în contul personal în cursul anului 2011 reprezenta o parte din suma de 9.000.000 euro, menţionată mai sus, în vederea creării unei aparenţe de legalitate, inculpatul ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei acesteia prin încheierea cu unul dintre martori a unui contract de împrumut fictiv", precizează DNA.

Dorin Cocoş, condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul „Microsoft”

​DNA subliniază că, anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență, cauză în care a și fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul ministru Gabriel Sandu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Ştefan, la şase ani de detenţie, în timp de omul de afaceri Nicoale Dumitru a primit o pedeapsă de doi ani şi patru luni ani. 

Dorin Cocoş a fost însă eliberat condiționat după ce a executat un an din pedeapsa de doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul "Microsoft”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Justitie » Dorin Cocoş, condamnat pentru spălare de bani. Cum scapă fostul soţ al Elenei Udrea de închisoare