Antena Meniu Search
x

Video Dosarul Hexi Pharma, la final după 6 ani de procese. Faptele s-au prescris, însă firma va plăti despăgubiri spitalelor

După şase ani de procese şi amânări, dosarul Hexi Pharma a ajuns la final. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis, ieri, definitiv, încetarea procesului pentru cei doi directori judecaţi pe motiv că faptele s-au prescris. Însă, compania va plăti despăgubiri spitalelor. Scandalul dezinfectanţilor diluaţi  a apărut după tragedia de la Colectiv, când zeci de oameni au luat infecţii din spitalele unde se foloseau dezinfectanţi diluaţi, produşi de Hexi Pharma. A fost luni bune prima ştire din toate jurnalele, mai ales după ce patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit în condiţii suspecte. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 04.03.2023, 07:53

Vezi și

Sunt nevinovată! Nu înţeleg de ce sunt vinovată! Şi nu înţeleg de ce sunt acuzată, în primul rând!

Asta declara în urmă cu 5 ani Flori Dinu, director general al Hexi Pharma. În martie 2017, mâna dreaptă a lui Dan Condrea, împreună cu Mihai Leva, şef de producţie, au fost trimişi în judecată pentru comiterea a zeci de falsuri în înscrisuri sub semnătură. Iar Compania Hexi Pharma a fost acuzată de sute de fapte de înşelăciune şi uz de fals. Procurorii au decis atunci să pună sub sechestru şi toate bunurile inculpaţilor, dar şi ale moştenitorilor lui Dan Condrea. 

Dosarul Hexi Pharma, tocmai trimis în judecată. Care este prejudiciul estimat în momentul de faţă?

Procuror Romulus Varga, Parchetul General: Nu e estimat, e calculat la punct şi virgula: e 102 milioane şi ceva peste.//taie// reprezintă contravaloarea achiziţiilor de bunuri de produse biocide neconforme de la hexi pharma de către unităţi sanitare din România.

Pe acelaşi subiect

Bianca Iacob, reporter Observator: Procurorii spun, potrivit Rechizitoriului, că acestea erau diluate după ce biocidele au fost testate în mai multe laboratoare.

Flori Dinu: Ne punem problema dacă cu adevărat se întâmpla acest lucru, da? Dacă nu se respectau concentraţiile de pe etichetă, sau dacă e un mic sau mare scenariu...tot acest proces? 1.25 Părerea mea este că e un mare scenariu.

Dosarul Hexi Pharma: faptele s-au prescris

În ianuarie 2019, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Flori Dinu la 3 ani de închisoare, iar pe Mihai Leva la 3 ani şi 8 luni, ambele cu executare, pedepse anulate ieri, prin prescrierea faptelor. În sentinţa din 2019, compania Hexi Pharma a fost obligată să plătească o amendă penală de 2,6 milioane lei, dar şi să acopere un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei. Ieri, însă, Curtea de Apel Bucureşti a modificat valoarea acestor despăgubiri, unele sume fiind micşorate, altele înlăturate cu totul. Pentru recuperarea prejudiciului, instanţa a menţinut sechestru pe bunurile companiei.

Ce speraţi de la acest proces?

Flori Dinu: Să se afle adevărul! Este cea mai mare speranţă a mea să se afle adevărul şi să fie demascată toată această regie. Asta este speranţa mea.

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea a murit pe 22 mai 2016, după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac. Anchetatorii au stabilit că ar fi fost vorba de o sinucidere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Dosarul Hexi Pharma, la final după 6 ani de procese. Faptele s-au prescris, însă firma va plăti despăgubiri spitalelor