Antena Meniu Search
x

Video Florin Cîţu a stat doar 10 minute la DNA. Fostul premier, acuzat că a provocat un prejudiciu de un miliard de euro în Dosarul Vaccinurilor

DNA a început urmărirea penală pe numele lui Florin Cîţu. Fostul premier este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor comandate de statul român în timpul pandemiei. Procurorii Anticorupţie invocă un prejudiciu de 1 miliard de euro.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 06.12.2023, 19:27

Vezi și

Fostul prim-ministru a fost chemat în fata procurorilor DNA la fix o săptămână după ce fostul lider PNL a rămas fără imunitate, în urma votului din Senat. În jurul orei 10:00, Florin Cîţu a ajuns la DNA. A petrecut 10 minute in fata procurorilor care i s-au adus la cunostinta faptul ca este suspect in acest dosar. Acuzaţia: complicitate la abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave. "Nu pot sa discut despre dosar. Pot doar sa va spun ca tot ceea ce am facut atunci a fost cu respectarea legislatiei in vigoare", a declarat Florin Cîţu, fost premier.

În apărarea sa, Florin Cîţu susţine că achiziţia de vaccinuri a fost negociată de Comisia Europeană direct cu producătorii

Procurorii anticoruptie sustin că, în calitate de sef al Guvernului, Florin Cîtu a aprobat, în anul 2021, achizitia a 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer si Moderna, în valoare de peste un miliard de euro. Asta desi România avea deja 37,5 milioane de doze, pe care statul le comandase cu un an în urmă. DNA sustine că serul cumpărat atunci ar fi fost suficient pentru a imuniza peste 23 de milioane de oameni. Motiv pentru care procurorii consideră că bugetul statului a fost prejudiciat cu peste 1 miliard de euro.

În apărarea sa, Florin Cîţu sustine că achizitia de vaccinuri a fost negociată de Comisia Europeană direct cu producătorii, iar statele membre au avut o cotă alocată. În total, au fost comandate 4,5 miliarde de doze pentru o populatie de 450 de milioane de oameni. Cu toate acestea, România avea la dispozitie o clauză specială, prin care ar fi putut să refuze surplusul. Guvernul Cîtu nu a activat-o. "Eu am incredere in Justitie ca adevarul o sa iasa la suprafata in timpul acestei anchete", a declarat Florin Cîţu, fost premier.

In acelasi dosar sunt si Vlad Voiculescu, dar si Ioana Mihaila, fosti ministri ai Sanatatii. Amandoi ar urma sa ajunga la DNA in perioada urmatoare. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Justitie » Florin Cîţu a stat doar 10 minute la DNA. Fostul premier, acuzat că a provocat un prejudiciu de un miliard de euro în Dosarul Vaccinurilor