Antena Meniu Search
x

DNA: Cîţu nu a activat clauza de opt-out a UE, care ar fi permis să nu plătească 1 miliard de euro pe vaccinuri nesolicitate

Dosarul vaccinurilor. DNA a anunţat că începe urmărirea penală împotriva fostului premier Florin Cîțu, pentru că a contractat un număr prea mare de vaccinuri anti-Covid. Procurorii spun că nu a activat clauza de opt-out din mecanismul Uniunii Europene, care ar fi permis României să nu plătească vaccinurile dacă ar fi decis să nu le solicite.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 06.12.2023, 18:04

Vezi și

DNA a anunţat miercuri că fostul premier Florin Cîţu este urmărit penal pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19. Anunţul vine după ce Florin Cîţu a fost miercuri dimineaţa la sediul DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

DNA anunţă că l-a pus sub acuzare pe Florin Cîţu pentru două infracţiuni de abuz în serviciu

Conform unui comunicat al DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19, prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Cîţu nu a activat clauza de opt-out din mecanismul UE, care ar fi permis României să nu plătească vaccinurile nesolicitate

Pe acelaşi subiect

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

"La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite"

"În contextul menţionat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătăţii, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîţu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătăţii să tranzacţioneze şi să ordonanţeze la plată achiziţia în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA", spune DNA.

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Fostul premier Florin Cîţu a fost chemat azi la DNA pentru a fi anunțat că a început urmărirea penală împotriva sa, în dosarul vaccinurilor anti-COVID. Vizita în faţa procurorilor vine la o săptămână după ce senatorii l-au lăsat fără imunitate.

"Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare. Mai mult de atât nu pot să vă spun. Dacă vă uitaţi pe execuţia bugetară pe 2021 veţi vedea că execuţia este mai bună decât estimată la începutul anului. (...) Adevărul o să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete. Vă mulţumesc", a spus fostul premier la ieşirea de la DNA. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

IPS Teodosie vrea post nou, de trei zile, într-un moment important pentru el. Sunteţi de acord?

Observator » Justitie » DNA: Cîţu nu a activat clauza de opt-out a UE, care ar fi permis să nu plătească 1 miliard de euro pe vaccinuri nesolicitate