Antena Meniu Search
x

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la închisoare cu suspendare pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan

Adrian Iacob și Mihail Marcoci, fostul rector și fostul prorector la Academia de Poliție, au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan. Sentința nu este definitivă.

de Redactia Observator

la 24.05.2021, 12:57

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la închisoare cu suspendare pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan
Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la închisoare cu suspendare pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan - Observator

Foștii șefi ai Academiei de Poliție. judecaţi pentru șantajarea jurnalistei Emiliei Şercan, au fost condamnaţi în primă instanță. Adrian Iacob, fostul rector, a primit 3 ani cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității. Fostul prorector, Petrică Marcoci, a primit și el 3 ani cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Judecătorii Curții de Apel București au decis, luni, condamnarea fostului rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de șantaj. Lui Iacob i se interzic anumite drepturi ca pedeapsă accesorie. Pe durata termenului de supraveghere, Adrian Iacob trebuie să respecte condițiile impuse de instanță și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile fie la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, fie la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, ce va fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune București, relatează Mediafax.

Fostul prorestor Petrică Mihail Marcoci a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de șantaj. I se interzic și lui anumite drepturi și este obligat să respecte măsurile de supraveghere. Pe parcursul termenului de supraveghere stabilit, Marcoci va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile fie la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, fie la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, ce va fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune Bucurețti. Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Șercan, respectiv plata către aceasta a sumei de 80.000 lei cu titlu de daune morale. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

În decembrie 2019, DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliţie şi rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", şi Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar şef de poliţie şi prorector al Academiei, fiecare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la şantaj. Conform procurorilor anticorupţie, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, arată anchetatorii, Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi de recunoştinţa acestuia pentru că după absolvire fusese menţinut în cadrul Academiei, să achiziţioneze mai multe aparate de telefon second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare persoanei vătămate. Într-un dosar separat, poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Decizia a fost luată după ce poliţistul şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la închisoare cu suspendare pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan