Antena Meniu Search
x

Primarul din Otopeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. DNA: A plătit 35 de milioane de lei pentru lucrări inexistente

Primarul oraşului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost trimis în judecată de procurori într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu finanţarea unor lucrări de infrastructură, a  anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 13:59

Primarul din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, trimis în judecată pentru abuz în serviciu: a plătit 35 de milioane de lei pentru lucrări inexistente
DNA - Observator

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Silviu Constantin Gheorghe, la data faptei primar al oraşului Otopeni, judeţul Ilfov, şi ordonator principal de credite, şi a lui Constantin Vlad, la data faptei director executiv în cadrul instituţiei, şi persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În acelaşi dosar, în faţa judecătorilor vor ajunge, în stare de libertate, şi Bogdan Ionel Ştefan, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei oraşului Otopeni, judeţul Ilfov, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial de către altul, dar şi alte trei persoane (un diriginte de şantier şi doi oameni de afaceri, din care unul aflat în stare de detenţie), pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare şi execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţie "Infrastructura de bază în oraşul Otopeni" (Faza I de lucrări - Cartier Ferme), încheiat între Primăria oraşului Otopeni şi o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetaţi în prezenta cauză, edilul Silviu Constantin Gheorghe şi directorul executiv Constantin Vlad şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi ar fi acceptat la plată şi ar fi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei.

Din suma totală, anchetatorii spun că 25.421.080 lei ar fi reprezentat iniţial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziţionat. "Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plăţile nelegale, ar fi fost întocmită o situaţie de lucrări (organizare de şantier, deşi în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparenţa unei compensări între valoarea 'stornată' a "procurării materialelor", de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de şantier, care în realitate nu au fost realizate", explică procurorii.

DNA mai arată că diferenţa de 10.494.926 lei ar fi reprezentat costuri de finanţare aferente cheltuielilor menţionate mai sus. "În demersurile lor, inculpaţii Silviu Constantin Gheorghe şi Constantin Vlad ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care, fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiţionale, centralizator al lucrărilor, devize cu situaţia lucrărilor privind organizarea de şantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziţia funcţionarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăţilor nelegale", menţionează Direcţia.

Primăria Oraşului Otopeni a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal însă, până în acest moment, nu a comunicat cuantumul pretenţiilor, informează DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Primarul din Otopeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. DNA: A plătit 35 de milioane de lei pentru lucrări inexistente