Antena Meniu Search
x

13.000 de oameni, evacuați din nord-estul statului Filipine, după erupția vulcanului Mayon. Oamenii au plecat cu maşinile sau în căruțe trase de bivoli

Aproximativ 13.000 de oameni au fost evacuați din nord-estul statului Filipine, după ce cel mai faimos vulcan al țării, Mayon, a erupt.

de Redactia Observator

la 12.06.2023, 09:52

Cu mașinile sau în căruțe trase de bivoli, oamenii care locuiau în „zona de pericol permanent” sau pe o rază de șase kilometri au fugit la adăposturi. Cunoscut pentru forma sa conică „perfectă”, Mayon a început să arunce lavă săptămâna trecută. Dar evacuările au început abia în weekend, pe măsură ce activitatea vulcanică s-a intensificat, declanșând alerte. Mai multe persoane ar putea fi evacuate dacă vulcanul continuă să erupă în zilele următoare, a declarat Teresito Bacolcol, vulcanologul șef al țării, potrivit BBC.

Mai mulți localnici ar putea fi evacuați în zilele următoare

Situat într-o peninsula agricolă numită Bicol, Mayon este printre cei mai activi vulcani ai țării. A devenit agitat în ultimele săptămâni, provocând cutremure mai frecvente și stânci care cădeau din craterul său.

O erupție din 1814 a ucis 1.200 de oameni și a îngropat un oraș întreg. Dar perimetrul a fost declarat interzis, rezultând mai puține victime după erupțiile recente din 2013 și 2018.

Frumusețea lui Mayon face parte din cultura pop folclorică filipineză. Numele său este derivat din cuvântul local pentru “doamnă frumoasă”, “daragang maion”. O regină a frumuseții filipineze, Catriona Gray, a câștigat concursul Miss Univers 2018 purtând o rochie inspirată de lava care curge pe versanții lui Mayon. Mama ei provine din provincia Albay, unde se află vulcanul. Mayon se numără printre cei 24 de vulcani activi din Filipine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Mapamond » 13.000 de oameni, evacuați din nord-estul statului Filipine, după erupția vulcanului Mayon. Oamenii au plecat cu maşinile sau în căruțe trase de bivoli