Antena Meniu Search
x

Doi frați au furat două vaze antice în valoare de 4 milioane de euro dintr-un muzeu din Elveția, ca să-și plătească datoriile

Doi frați din UK au furat două vaze antică în valoare de 4 milioane de euro de la un muzeu, ca să-și plătească datoriile. Cei doi au fost prinși de poliție înainte să apuce să le vândă.

de Redactia Observator

la 16.01.2024, 15:41

Doi frați au furat două vaze antice în valoare de 4 milioane de euro dintr-un muzeu din Elveția, ca să-și plătească datoriile
Doi frați au furat două vaze antice în valoare de 4 milioane de euro dintr-un muzeu din Elveția, ca să-și plătească datoriile - Profimedia

Cei doi au recunoscut că au furat vasul de porțelan al dinastiei Ming, în valoare de milioane de lire sterline, dintr-un muzeu din Elveția. Bărbații, care fac parte dintr-o bandă de trei infractori, au pătruns în Fondation Baur din Geneva, în iunie 2019. Au fugit de acolo cu două vaze din secolul al XIV-lea în valoare de 4 milioane de euro, dar și un alt vas istoric, potrivit Mirror.

Stewart Ahearne, în vârstă de 45 de ani, și Louis Ahearne, de 35 de ani, care sunt din sud-estul Londrei, au recunoscut furtul și s-au prezentat luni în fața a trei judecători la Palais de Justice din Geneva. Autoritățile elvețiene au spus că gașca a intrat în muzeu distrugând un geam de la ușa din față și ulterior au spart vitrina în care se aflau obiectele. Stewart Ahearne, tată a cinci copii, a negat că a planificat furtul, deși „și-a asumat întreaga responsabilitate” pentru acțiunile sale.

"Am intrat în muzeu. Am furat niște lucruri. Orice legătură cu opera de artă... nu știam nimic", a declarat bărbatul.

El a susținut că a fost pur și simplu un pion într-un joc de șah, condus de o a treia persoană, care se ascunde. 

Pe acelaşi subiect

"Mi s-a cerut să vin în Elveția să conduc puțin. Povestea, scenariul s-a schimbat cu a treia persoană. Nu este cineva căruia să-i poți spune nu. Nu este o persoană foarte drăguță. Rolul meu a fost să fiu folosit”, a continuat Stewart. 

Frații au călătorit în Hong Kong după furt pentru a vinde vasul furat unei case de licitații pentru 93.000 de euro. De atunci a fost returnat muzeului. Poliția elvețiană și cei din UK au fost implicați într-o operațiune sub acoperire, în timp ce infractorii încercau să vândă una dintre vaze.

A fost recuperată în octombrie 2021 și trei bărbați - Mbaki Nkhwa, 47 de ani, Kaine Wright, 26 de ani și David Lamming, 31 de ani - au fost condamnați anul trecut în legătură cu furtul. Stewart și Louis Ahearne au fost ulterior arestați în cadrul anchetei în curs și duși în Elveția în decembrie 2022. Procesul cotinuă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Mapamond » Doi frați au furat două vaze antice în valoare de 4 milioane de euro dintr-un muzeu din Elveția, ca să-și plătească datoriile