Antena Meniu Search
x

Erupţia unui vulcan a lăsat-o cu arsuri groaznice, dar zeci de mii de oameni o susţin pe drumul către recuperare

O supraviețuitoare a erupției vulcanului White Island a vorbit despre clipele de chin prin care a trecut, dar şi despre pierderea membrilor familiei sale. Tânăra susține că mai multe vieți puteau fi salvate dacă se trăgea la timp un semnal de alarmă. Stephanie Browitt, în vârstă de 23 de ani, a suferit arsuri de gradul al treilea pe 70 la sută din corp. Incidentul grav a avut loc în Noua Zeelandă, pe 9 decembrie. 

de Redactia Observator

la 25.01.2023, 17:57

Tânăra a vorbit despre pierderea tatălui și a surorii
Tânăra a vorbit despre pierderea tatălui și a surorii - Facebook; Instagram

Tânăra a fost una dintre cele 38 de persoane de pe insulă, împreună cu tatăl ei, Paul, și sora Krystal, în vârstă de 21 de ani, care au murit amândoi. Familia făcea turul regiunii, fiind pasageri la bordul navei de croazieră Ovation of the Seas de la Royal Caribbean. Mama lui Stephanie, Marie, a rămas la bordul navei în acea zi.

Filmul unei zile cumplite. Tânăra şi-a pierdut sora şi tatăl

Stephanie și tatăl ei au observat pentru prima dată cenușa în jurul orei 14:00, când se întorceau spre barcă, dar nu aveau idee că erau în pericol. Paul chiar a încurajat-o pe Krystal să facă o fotografie. ''Aceasta a fost momentul în care ghidul principal, Hayden, trebuie să ne fi auzit sau ceva de genul ăsta, nu sunt sigură, dar a strigat - fugi!'', a spus Stephanie.

Înainte ca fata să-și poată pune masca de gaz, a fost lovită de norul orbitor de cenușă acidă. ''S-a simțit ca un val, ca și cum doar te ia'', a spus Stephanie. ''M-am rostogolit minute în șir. Vreau să spun că s-a simțit ca pentru totdeauna până s-a oprit. Îmi amintesc că am încercat să mă ridic și a fost nevoie de multă energie doar ca să mă ridic. Îmi amintesc că m-am gândit - nu-mi vine să cred cât de greu este. Picioarele mele se simțeau ca un jeleu'', a declarat ea.

Pe acelaşi subiect

Stephanie și-a făcut în cele din urmă drum spre apă alături de alţi oameni. ''Era o persoană întinsă pe burtă, care țipa de durere, o altă persoană care striga după ajutor. Îmi amintesc că m-am gândit - nu știu de ce oamenii țipă, suntem pe o insulă în mijlocul oceanului.''

Piloţii eroi care au salvat cât mai multe victime

Grupul a așteptat peste o oră sosirea ajutorului, victimele fiind cuprinse de teama unei a doua erupții. Pilotul Mark Law a văzut erupția de pe continent și a decis să zboare pe insulă pentru a oferi asistență. Câteva clipe mai târziu, un alt elicopter pilotat de Jason Hill și Tom Storey a sosit la fața locului și a început să-i transporte pe răniți.

Tatăl lui Stephanie le-a spus lui Jason și lui Tom să-i ia fiica mai întâi. Bărbatul a murit în cele din urmă după patru săptămâni mai târziu, în spital.

Până în prezent, Stephanie și familia ei nu înțeleg ce sa întâmplat cu Krystal. Nu a fost cu ea înainte de a se urca în elicopter și trupul ei nu a fost recuperat: ''Îmi amintesc că m-am gândit: De ce nu există ajutor pe elicopter? Mi-am imaginat că vor fi medici. Un echipaj de salvare cu tot echipamentul potrivit. Și îmi amintesc că m-am gândit: De ce nu este nimic din toate astea aici? Acum îmi dau seama că salvarea de fapt nu avea să vină. Au fost doar trei piloți care au ales să-și riște viața pentru a ne ajuta și dacă nu ar fi venit, am fi murit cu toții. Știu că dacă ajutorul ar fi venit mai devreme, probabil că ar fi mai mulți oameni în viață din grupul nostru. Uneori mă întreb dacă sora mea ar fi avut o șansă dacă am fi fost găsiți mai devreme'', a adăugat tânăra. 

Stephanie și mama ei au spus că nu au fost avertizați că ar exista un risc înainte de a merge spre vulcan. Pasagerii și membrii familiei afectați de tragedie au acţionat pe cale legală, susținând că operatorul de croazieră a acționat neglijent.

Un purtător de cuvânt al Royal Caribbean a declarat că oaspeții de la Ovation of the Seas se aflau într-un tur organizat deținut și operat de o companie locală care era independentă de Royal Caribbean, notează Daily Mail

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Mapamond » Erupţia unui vulcan a lăsat-o cu arsuri groaznice, dar zeci de mii de oameni o susţin pe drumul către recuperare